Uppdaterad 2021-09-03 | Publicerad 2021-09-02

Englands Raheem Sterling firade ett mål med att hylla en bortgången vän.

Sedan fick han och övriga engelska spelare muggar och rasistiska glåpord kastade mot sig av den ungerska publiken.

”Fullständigt oacceptabelt”, skriver Boris Johnson på Twitter.

Engelsmännen blev utbuade av den ungerska publiken innan avspark då de gick ner på knä. Men sedan – efter en mållös första halvlek – tystade England hemmapubliken rejält.

Raheem Sterling gav gästerna ledningen tio minuter in på andra halvlek efter ett inspel från Mason Mount. Då möttes de firande engelsmännen av en hagelskur av inkastade muggar från hemmasupportrarna.

Sterling, som firade målet med att dra av sig tröjan för att hylla en nyligen bortgången vän, träffades av en mugg men såg ändå obrydd ut av aktionen

Varken Declan Rice och Jack Grealish stördes heller, då båda lyckades fånga varsin mugg varpå de ”tog en sipp”.

Jude Bellingham utsatt

Efter målen fortsatte den ungerska publikens attacker mot de engelska spelarna. Enligt Sky Sports reporter på plats, Rob Dorsett, ska apljud ha riktats mot främst Sterling och Jude Bellingham.

”Jag har sett fyra synnerligen aktiva individer dra i gång rasistiska ramsor. Nu senast mot Jude Bellingham när han värmde upp i anslutning till ungerska ultras på arenan”, rapporterade han under matchen.

Sterling under målfirandet.

”Vill utrota rasism”

Aktioner som laget nu vill se Fifa utreda. Efter matchen kom det engelska fotbollsförbundet med ett uttalande där de uttryckte sin besvikelse över hur de ungerska hemmasupportrarna hade behandlat bortalaget.

Landets premiärminister Boris Johnson är inne på samma linje.

”Det är fullständigt oacceptabelt att engelska landslagsspelare blev utsatta för rasism i Ungern under gårdagen. Jag uppmanar Fifa till att agera kraftfullt mot de ansvariga för att försäkra fotbollsvärlden om att detta skamliga beteende ska försvinna från sporten för evigt”, skriver han på Twitter.

– Alla vet vad vi står för som lag, och vi hoppas kunna fortsätta utrota rasismen från både fotbollen och samhället, instämmer förbundskapten Gareth Southgate för Sky Sports.

I matchen fortsatte England dock blåsa på.

Harry Kane gjorde 2–0 i 63:e minuten, innan Harry Maguire skickade in trean kort därpå. Det sista ordet fick just Declan Rice, som gjorde matchens sista mål i slutminuterna.

4–0 till England alltså, som vunnit samtliga matcher i VM-kvalet så här långt.

”Mål och seger i Budapest. Skål”, skriver Rice på Instagram.