Zlatan näst störst genom tiderna

Publicerad 2013-08-14

Zlatan förbi Nordahls notering i landslaget

Det tog knappt en minut. Sedan hade Zlatan Ibrahimovic, 31, gjort sitt 42:a mål för landslaget.

58 minuter, och två mål, senare var han näst störst genom tiderna – före Gunnar Nordahl.

– Det känns skönt, nu slipper vi prata om honom, skojade Zlatan i Kanal 5.

Ett inte ens halvfullt Friends arena han knappt sätta sig ned innan de fick jubla.

Vänskapslandskampen mot Norge, genrepet inför VM-kvalet, var knappt en minut gammal när norske mittfältaren Stefan Johansen – 21-åringen som gör sin första landskamp – slog en fatal felpassning.

Sebastian Larsson, 28, snappade upp bollen och slog en vältajmad djupledspassning på Zlatan Ibrahimovic.

Den svenske lagkaptenen tog fint emot den och placerade bollen förbi Rune Jarstein i det norska målet, Zlatans 42:a i Blågult.

Norges förbundskapten Egil ”Drillo” Olsen såg allt annat än nöjd ut på bänken, men det var inte slut där.

Näst störst genom tiderna

25 minuter senare slog lagkaptenen till igen.

Albin Ekdal slog en fin passning genom det norska försvaret och Zlatan var lika iskall som tidigare – 2-0 och Zlatan Ibrahimovic blev tillsammans med Gunnar Nordahl näst störst i landslaget genom tiderna, målmässigt, med 43 fullträffar.

Sven Rydell ligger etta på målgladaste svenska landslagsmän, med 49 fullträffar för den gamle Örgrytelegendaren. Ett rekord som står sig sedan 1930-talet. Frågan är hur länge.

”Slipper vi prata om honom”

En bit in i andra halvlek var det tredje gången gillt.

Norge drog på sig en frispark strax utanför straffområdet och Zlatan klippte till. Det stenhårda skottet letade sig, via målvaktens händer, in i det vänstra hörnet. Mål nummer 44 – förbi Nordahl och bara fem kvar till Rydells rekord.

– Det känns skönt. Nu slipper vi prata om honom, säger Zlatan till Kanal 5 med ett skratt och fortsatte:

– Nej... det känns bra. Jag får bra bollar och försöker vara farlig. Jag försöker hålla mig uppe i banan, där jag inte ska vara hela tiden.

I maj i år erkände Zlatan att han var ute efter att slå rekordet.

– Jag kör så länge jag är aktiv. Jag är ute efter att göra mest mål genom tiderna i landslaget. Jag har elva kvar. Jag hoppas klara det och att vi kommer till Brasilien. Så länge jag är aktiv så kommer jag att spela, sa han då.

Matchen slutade 4-2 till Sverige.

Blågults nästa landskamp är borta i Dublin, i en VM-kvalmatch mot Irland 6 september.