Landslagsstjärnorna ovetande om ersättningarna: ”Om det är jämställt är det bra”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

För vissa uppdrag i landslagströjan får damspelarna exakt lika stor ersättning som herrspelarna.

Som grundersättningen vid de avslutande kvalsamlingarna samt bortasegern i EM-kvalen.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, säger landslagskaptenen Caroline Seger till TT.

– Det är något som vi har strävat efter, säger Mikael Lustig.

De senaste veckorna har herrlandslaget och damlandslaget genomfört var sin EM-kvalsamling.

Och nu vet vi: Carolines Seger får lika mycket pengar av Svenska fotbollförbundet för segern borta över Lettland som Mikael Lustig får för vinsten på Färöarna.

De ersätts också på lika sätt för själva samlingen med match på bortaplan.

Så långt är SvFF:s ersättningar i de aktuella landslagsavtalen jämställda.

Detta framgår av SvFF:s yttrande till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som Sportbladet rapporterat om tidigare under måndagen.

Det rätar ut vissa frågetecken för spelarna som inte alls har haft kännedom om de olika gruppernas ersättningar. Man har in förhandlingarna inte velat ställa grupperna mot varandra.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Caroline Seger kommenterar informationen så här till TT:

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara.

– Jag har inget behov av att säga att jag ska ha pengar av landslaget, men då ska det vara lika för alla. Det är inget konstigt, tycker jag. För vi uträttar exakt samma arbete och representerar landslaget, säger hon.

Hon poängterar dock att det rör sig om nuvarande landslagsavtal, som för damernas del blev klart i mitten av november 2017.

– Jag har ingen aning hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller någon annan visat, säger Caroline Seger.

Mikael Lustig, back i herrlandslaget, tycker också att informationen från SvFF låter bra.

– Det är något som vi har strävat efter. När vi har snackat har vi sagt att vi vill ha så lika som möjligt. Kollar man några år tillbaka tror jag att ersättningarna för damfotbollen har blivit bättre. Man är på rätt väg vilket är positivt, sen kan det alltid bli bättre, säger Mikael Lustig till Sportbladet.

Men allt är inte lika. När ersättningarna grundar sig på intäkter från publik, sponsorer eller Fifa/Uefa är det skillnader, ibland stora skillnader, på vad de manliga respektive kvinnliga spelarna får.

– Drar man 50 000 på ena matchen och 6 000 i den andra så är det klart att det inte klirrar till i kassan lika mycket. Jag vet inte hur mycket ett mästerskap ger. Men ju mer damfotbollen växer och när fler företag ser att de kan synas kring den så är det kanske främst där man kan dra in pengar. Men jag har ingen koll på hur fördelningen ser ut, säger Mikael Lustig.

Exakt hur avtalen ser ut är i dagsläget hemligt. SvFF har begärt att DO ska behandla avtalen med sekretess. Enligt Sportbladets uppgifter finns det en sekretessklausul inskriven i åtminstone damavtalet.

DO genomför under kommande dagar en sekretessgranskning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.