Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2021-06-26

Illa ute och räddat av VAR, men Italien är vidare till kvartsfinal i EM.

Två inhoppare avgjorde dramat mot Österrike – i förlängning.

– Vi förtjänar det här, säger förbundskapten Roberto Mancini.

Italien imponerade enormt i gruppspelet och pekades av flera experter ut som EM:s största guldfavorit. Men väl framme i slutspelet stötte de på problem. Österrike stretade emot med full kraft och tog dessutom ledningen i den 65:e minuten då råskinnet Marko Arnautović nickade in 1–0.

Men efter en lång VAR-granskning blev målet (korrekt) bortdömt för offside.

Chiesa och Pessina frälste

Dramat gick hela vägen till förlängning och där var det den hyllade förbundskaptenen Roberto Mancinis två inhoppare – Federico Chiesa och Matteo Pessina – som frälste med varsitt mål.

Chiesa mål kom fem minuter in i den första förlängningskvarten och Pessinas precis före pausen.

– Spelarna som kom in från bänken hade rätt mentalitet och lyckades förändra matchbilden. De var fantastiska, säger Mancini till Rai.

Dramatiska slutminuter

Med sex minuter kvar att spela nickade Sasa Kalajdzic in 2–1 och tände Österrikes hopp. Det var Italiens första insläppta mål – på över 1 100 minuter.

Men mer än så blev det inte.

Italien vann med 2–1 och är därmed klart för kvartsfinal.

– Vi borde ha avgjort den här matchen tidigare, men i slutändan vann vi rättvist. Men det var en tuff match, Österrike var bra, säger Mancini.

Detta var Italiens 31:a (!) raka match utan förlust, vilket är nytt rekord för ett italienskt landslag.

I kvartsfinal ställs de mot Belgien eller Portugal.