Wagner: Gör inte om missen, lyssna på spionerna, Hamrén

Publicerad 2016-03-27

Irland ÄR bättre än när Sverige spelade 0–0 hemma och vann borta

Ciaran Clark har precis gjort 1–0 till Irland efter en hörna mot Schweiz. Samma sak får inte hända den 13 juni i EM-premiären mot Sverige.

DUBLIN. Förmodligen låter min uppmaning till Erik Hamrén som en replik från någon 007-film.

– Lyssna noga på dina spioner.

Det innebär 2,5 månad innan svenska EM-premiären i Frankrike att Sebastian Larsson och Erik Johansson är mina opopulistiska val i den blågula startelvan mot Irland.

Sportbladets Michael Wagner.

Det är fyra år mellan matcherna och väldigt mycket skiljer Ukraina och Irland åt. Men ett par detaljer kan något slumpartat bli lika viktiga som i den svenska EM-premiären för fyra år sedan. Då följde jag Ukraina lite extra noga och det var svårt att missa att Andrej Jarmolenko på högerkanten var ett av EM-värdens vassare offensiva vapen.

Men Erik Hamrén ställde Ola Toivonen mot Ukrainastjärnan som sedan låg bakom 1–1-målet som Andrej Sjevtjenko nickade i mål. Den ukrainske legendaren nickade även in segermålet, 2–1, på en hörna där Zlatan Ibrahimovic tappade markering och Mikael Lustig en stolpe.

Hamrén fick även kritik för att han inte tog ut Anders Svensson centralt på mittfältet.

Med 78 dagar kvar till svenska EM-premiären mot Irland på Stade de France är det likartade positioner som Hamrén behöver göra rätt val till:

Vilka ska ställas mot Irlands starka vänsterkant med Robbie Brady och Aiden McGeady?

Vilka ska spela centralt på mittfält och i backlinjen?

Går inte att vara populistisk

Då får Hamrén inte vara populistisk.

Sebastian Larsson visade i sitt inhopp mot Turkiet att han är på väg tillbaka och mitt val är att låta honom starta framför Mikael Lustig, under förutsättning att Sunderlandmittfältaren får mer speltid under våren efter sin skadefrånvaro. Larssons arbetskapacitet, defensiva styrka och vana av brittiskt spelande lag går före Jimmy Durmaz, som dessutom är en perfekt inhoppare när tokrusande irländare sprungit sig allt tröttare en bit in i andra halvlek.

Därför väljer jag även en nickstarkare Marcus Berg från start med John Guidetti som synnerligen lämplig ersättare.

Oscar Lewicki med kvickare ben kompletterar trögare, men formstarke Kim Källström bättre än Albin Ekdal centralt på mittfältet.

I backlinjen får Erik Johansson bilda mittbackspar med Andreas Granqvist. Victor Nilsson Lindelöf är ett stort, stort framtidsnamn men kanske blir hans små brister i positionsspelet och kärlek till bollen för våghalsigt mot jägare som Jonathan Walters och Shane Long.

De fasta situationerna är jag inte lika orolig för. Orsaken: Zlatan Ibrahimovic. Zlatan får rättmätig uppmärksamhet för sitt målskytte och fantastiska målgivande passningar. Men har någon räknat hur många hörnor och frisparkar han nickat undan defensivt de senaste åren i PSG och landslaget?

Ett annat Irland väntar i EM

Irland ÄR bättre än när Sverige spelade 0–0 hemma och vann borta, 2–1, i VM-kvalet 2013.

Som en illustration på deras utveckling: innan Sverige skulle spela mot Tyskland i VM-kvalet i den redan klassiska 4–4-matchen i Berlin såg jag Irland–Tyskland på plats i Dublin. Irländarna spelade fantastisk adrenalinstinn pumpa-på-fotboll i 30 minuter innan den tyska effektiviteten och finessen manövrerade ut dåvarande förbundskaptenen Giovanni Trapattonis lag fullständigt. Förnedringen slutade 6–1 till Tyskland.

I höstas möttes lagen på Aviva stadium igen. Det var i grunden samma irländska fotboll men mer slipad under Martin O’Neill. Enda fullträffen kom i 70:e minuten när Shane Long med en 40-metersrusch lämnade tyska försvarare bakom sig och gjorde segermålet.

På en passning från målvakten Darren Randolph.