PARIS. Årets franska fotbollsfest blev en uppgörelse från svunna tider och länge såg gästerna från syd ut att ta heder, ära och i alla fall en poäng av Paris.
Sen slutade allt som vanligt och som väntat på Parc des Princes, men vi hade i alla fall kul på vägen.
Allra roligast hade Zlatan Ibrahimovic.

Rubrikerna på Medelhavskusten har varit ovanligt svarta under hösten, och på matchdagen frågade sig tidningen l’Équipe om Michels Marseille har någon ledare alls. En undersökning gjord av Le Parisien i veckan visade dessutom att Paris Saint-Germain gått om OM som Frankrikes mest populära lag, ett paradigmskifte i den eviga fotbollsfajten mellan nord och syd. Marseilles popularitetstapp har knappast hindrats av det faktum att man inte slagit Paris på Parc des Princes på över fem år.
Gästerna inledde första halvlek som om den informationen inte riktigt nått dem, det var framfusigt, anfallsglatt och rejält respektlöst. PSG hängde inte med, de fick ägna första tjugo minuterna åt att styra bort faror och släcka bränder i eget straffområde. Rémy Cabella, Abdelaziz Barrada och Michy Batshuyai var farliga precis hela tiden.
PSG satt fast i baksätet utan bilbälte och 0–1-målet, av Batshuyi på en crossboll av Barrada, var logiskt i en match som dittills trotsat all logik.
Ett par minuter tidigare hade PSG trots allt ätit sig in i matchen, Zlatan Ibrahimovic hade ett dubbelläge, där Marseilles målvakt Steve Mandanda stod i vägen två gånger om. Ángel di María gjorde en höghastighets-högerrush, där både Edinson Cavani och Ibra rusade ikapp och suckade djupt när argentinaren i stället gick på avslut från en inopportun vinkel.

”Inofficiellt straff-hattrick”

Zlatan Ibrahimovic skulle få bättre vinkel strax före paus, när han frontalkrockade med en utrusande Mandanda och tilldömdes straff.
1–1 betydde att PSG var med i matchen igen, och i tre minuter tangerade Zlatan också Pauletas målrekord i klubben, innan Rolando tog bollen med handen i eget straffområde och det var dags igen. Efter en nätkänning där hans lagkamrater var inne för tidigt i Marseilles straffområde fick Zlatan slå om 2–1 och firade därmed ett inofficiellt straff-hattrick inom fem minuter och en ensam plats i PSG:s historieböcker. Det finns vissa tecken på att Zlatan Ibrahimovic tappat i laghierarkin efter förra säsongen, men ingen kan anklaga PSG:s svensk för att inte välja sina lägen. 110 mål på dryga tre säsonger är förstås ett enastående facit hur man än vänder och vrider på det, åtta av dem har dessutom kommit i matcher mot Marseille.
Det gör dessutom Ibrahimovic immun mot kritik de kommande veckorna, ett tillstånd som gör hela Paris Saint-Germain, utom möjligen svårt åsidosatte Javier Pastore, gott.

Fotbollsfakta få ifrågasätter

Andra halvlek hade viss press på sig att leva upp till intensiteten från första, men även de sista 45 minuterna på Parc des Princes visade sig väl rustade att bjuda på drama deluxe.
Marseilles straff i inledningen såg kanske ut som en nervsvag nödlösning av Barrada, men för PSG var den betydligt mer än så. Lagets nye målvakt Kevin Trapp, har väntat på chansen till ett rejält ingripande för att göra bot för missarna i 2–2-matchen mot Bordeaux häromveckan, som blivit ett tungt kors att bära för den tyske keepern (så till den grad att Salvatore Sirigu, notoriskt sur sedan han blev degraderad till andremålis under sommarmercaton, log glatt mot supportrarna när han äntrade Parc des Princes vip-entré ett par timmar före avspark).
På Barradas straff fick Trapp presentera sig i de stora sammanhangen, en räddad straff mot arvsfienden Marseille tar givetvis ut två tavlor mot Bordeaux; det är fransk fotbollsfakta som få i huvudstaden ifrågasätter.
Det var en match som inte liknade något de här lagen bjudit på i år, men när 90 minuter närmade sig såg det mesta ut som det brukar i Paris: Marco Verratti drog på sig ett gult kort, Zlatan byttes ut som rekordskytt och PSG tog tre poäng.