Sverige vann rysaren och skrällde mot Tyskland

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-24

Sverige är i EM-final!

U19-semifinalen mellan Sverige och Tyskland blev en riktig rysare – och gick till straffar.

Där knockade Sverige stornationen efter att Emma Holmgren räddat två straffar.

– Det var bara att älska stunden och läget. Så jäkla skönt, säger hon.

Tyskland brukar betyda trubbel för Sveriges a-landslag i mästerskap.

Men när det svenska U19-laget i dag ställdes mot stornationen visade de svenska spelarna liten respekt – trots att laget hamnade i underläge två gånger om.

Stensäker straffläggning

Kvitteringen till 3-3 kom med bara två minuter kvar av matchen och efter en mållös förlängning skulle Sverige ta chansen i straffavgörandet.

Sveriges Filippa Angeldal, Nathalie Björn, Stina Blackstenius satte alla sina straffar iskallt och när Siriusmålvakten Emma Holmgren räddade två straffar av Madeline Gier och Felicitas Rauch kunde Rebecka Blomqvist överraskande föra Sverige till final med sitt mål.

– Så jäkla kul att vara i final. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger lagkaptenen Nathalie Björn.

– Vi visar att vi är ett starkt lag, att vi kan gå hela vägen och att ingeting kan stoppa oss, fortsätter hon.

Tyskland tog tidig ledning

Tyskland tog ledningen redan i den 11:e minuten, men Sveriges svar kom bara tio minuter senare.

Linköpings Tove Almqvist fick till en riktig praktträff strax utanför straffområdet och placerade snyggt in bollen som seglade in i bortre hörnet i en vacker båge.

– Jag fick en bra första touch och kände att det bara var att skjuta. Jag fick en bra träff och det var ett viktigt mål att få. Vi fick mycket energi av det målet, säger Almqvist.

Passningen kom från klubbkamraten och F19:s målmaskin Stina Blackstenius, som själv skulle slå till precis innan halvtid.

Blackstenius nickade in 2-1 vilket också innebar att hon tangerade rekordnoteringen på 17 mål under ett och samma EM (kval inkluderat).

Final på måndag

Men i början av den andra halvleken fick Tyskland till en kvittering. Nina Ehegötz snappade upp bollen efter en hörna och 20 minuter senare fullbordade Madeline Gier den tyska vändningen när hon gjorde 3-2, med ett snyggt avslut.

Men avgjort? Icke.

Stina Blackstenius höll sig framme i matchens slutminuter och krånglade med sig bollen, vilket resulterade i ett självmål till 3-3.