Tröstade målvakten – krävs på 13 000 kr

52-årige Stephan om polisens ingripande: Är alldeles oerhört petigt

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN / ANDERS ÖHLUND

FOTBOLL

52-årige Stephan Aspfors är trebarnsfar och orienteringsledare.

Nu är han kallad till tingsrätten, åtalad för olaga intrång efter att ha tröstat IK Brages fotbollsmålvakt.

Kramen i Kalmar efter förlusten i det allsvenska kvalet kan kosta Stephan 13 000 kronor.

Efter att den ordinarie klackledaren blivit utkastad på grund av en bengalbränning blev det tyst i Brages klack i det allsvenska kvalet borta mot Kalmar i november. 52-åriga Stephan Aspfors såg det då som sitt ansvar att rädda stämningen.

– Jag var klackledare för 20 år sedan men kände att jag var tvungen att ta tag i det om det skulle bli någon fart i den andra halvleken.

”Syntes att Peter var väldigt besviken”

Stephan har följt Brage hela sitt liv men kan numera bara se en handfull matcher per säsong. Resorna från nya hemorten Sandviken är helt enkelt för långa men det allsvenska kvalet borta mot Kalmar var ändå för viktigt för att missa.

Påhejade av bortaklacken, med 52-åringen vid rodret uppe på räcket, lyckades Brage lyfta sig mot storfavoriten Kalmar och hämta in ett 0-2-underläge till 2-2. Hemmaförlusten i den första matchen innebar dock att hoppet om allsvenskt spel ändå var förlorat.

När målvakten Peter Rosendal med sänkt huvud sedan kom fram för att tacka fansen efter slutsignalen tog Stephan Aspfors ett beslut som skulle få konsekvenser han då aldrig hade kunnat drömma om.

– Det syntes på Peter att han var väldigt besviken så jag tyckte det var en bra idé att fira ner mig och ge honom en kram. Jag ville trösta honom men också gratulera till en väldigt väl genomförd säsong. Ingen hade trott att vi skulle nå så långt som vi ändå gjorde.

Foto: Patric Söderström / TT

Stephan uppskattar att han var nedanför läktaren i högst en minut. Han tog aldrig klivet ut på planen utan hävde sig efter kramen tillbaka till sin plats igen.

Väl där kom vakter fram och bad Stephan följa med. Efter en kvart anlände polisen för att hålla ett inledande förhör då 52-åringen, genom att lämna läktaren, gjort sig skyldig till olaga intrång.

– Jag erkänner så klart att jag varit över räcket och att det var av egen fri vilja. Men jag tänkte aldrig att det skulle vara så petigt. Det var inga andra funktionärer eller spelare där. Det fanns ingenting hotfullt överhuvudtaget och inget ont uppsåt. Jag ville bara ner och trösta och gratulera Peter.

”Står inte i proportion”

Stephan frias senare från hotet om tillträdesförbud men döms att betala 30 dagsböter. Detta då brottet ses som så allvarligt att penningböter inte kan anses aktuellt.

– Jag tycker det är helt orimligt att det här brottet ska vara av allvarligare art. Vad är då ett ringa brott? Därför valde jag också att överklaga beslutet, säger Stephan Aspfors och forsätter:

– Så i går fick jag någon form av delgivning från tingsrätten. Då har åklagaren alltså ändå värderat att gå vidare med det här. Så nu ska jag bli kallad till rättegång via videolänk från tingsrätten i Gävle.

Stephan Aspfors beskriver sig själv som en trebarnsfar som på sin fritid är ungdomsledare i en orienteringsklubb. Nu krävs han på en bötessumma som uppgår till 13 000 kronor för kramen i Kalmar.

– Jag tycker inte alls att straffet står i proportion till det jag gjort. Jag har pratat med Peter själv efteråt och han tycker att det är väldigt märkligt att det ens blev anmält. Jag tycker att det är alldeles oerhört petigt.

Hur ser du på att det nu blir en rättegång?

– På något sätt är det ju intressant att få vara med och se vad som sker. Man förstår ju inte riktigt hur de tänker men jag tror fortfarande att jag har rätt och att beloppet är orimligt. En tusenlapp hade man kanske kunnat ta men en sådan här summa är för orimlig för att acceptera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.