Kampen om SvFF-ordförande hårdnar: ”Går all-in”

Jens T Andersson ger tydligt besked om fortsatt kandidatur

Publicerad 2023-01-26

Kampen om ordförandeposten för Svenska Fotbollförbundet ser ut att bli ett getingbo.

Nu meddelar Jens T Andersson, 50, att han inte hoppar av sin kandidatur.

– Jag går all-in. Jag har ett starkt stöd, säger han till Sportbladet.

I tisdags hölls en hearing med de tre personer – Hélène Barnekow, 58, Lars-Christer Olsson, 73, och Fredrik Reinfeldt, 57 – som Svenska Fotbollförbundets valberedning namngett som deras tre huvudkandidater.

En utfrågning där de tre inblandade skötte sig bra och där det enligt Sportbladets källor framstod att Lars-Christer Olsson tidigare VD i Uefa och ordförande för föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, är den mest kompetente och huvudfavoriten att röstas fram ny SvFF-ordförande vid förbundsmötet 25 mars.

Men valkampanjen kan bli tuffare och pågå ända till förbundsmötet om fler än valberedningens huvudkandidater är kvar i kampen.

Caroline Waldheim, 49, chef hållbarhet och samhälle hos Svenska Fotbollförbundet, har sagt att hon tänker driva sin kampanj vidare.

Ska vara med hela vägen

Nu kommer samma besked, med råge, från ytterligare en meriterad kandidat som inte ingick i valberedningens trio.

– Jag kommer kvarstå, absolut, säger Jens T Andersson till Sportbladet.

Går du all-in och kör hela vägen?

– Ja, all-in. Jag har ett starkt stöd, säger han. Jag har känt det lika starkt efter tisdagens hearing när jag har blivit kontaktad av röstberättigade som uppmanat mig att fortsätta att kandidera. De samtalen har intensifierats de senaste dagarna.

– Om det blir en omröstning på förbundsmötet mellan flera kandidater är det väl bästa formen av föreningsdemokrati? säger Andersson.

Jens T Andersson är tjänstledig från jobbet som landslagschef hos SvFF på grund av sin kandidatur att bli ordförande för organisationen.

Även Waldheim är tjänstledig från sitt uppdrag hos SvFF.

Är i rättsärende

Uppfyller du kraven i SvFF:s valbarhetskontroll eftersom du riskerar böter från Finansinspektionen för hur informationen kring Kristoffer Olssons övergång till Krasnodar hanterades?

– Jag fick under min intervju med valberedningen inte några frågor gällande det ärendet trots att jag i min valbarhetskontroll informerat om det. Jag har inte fått några indikationer från valberedningen att min valbarhetskontroll skulle hindra min kandidatur, säger Andersson.

Hur ska du nå ut till de röstberättigade (distrikten och elitklubbarna på herr- och damsidan) när du inte fick vara med på utfrågningen?

– Jag får hitta mina egna vägar. Jag är besviken att jag inte fick chansen av valberedningen med tanke på stödet jag har men accepterar givetvis deras beslut.

Stöd från elitklubbar

Jens T Andersson har nominerats av Häcken till ordförandeposten och Elfsborg gått ut med sitt stöd till den tidigare sportchefen och klubbdirektören i AIK.

Andersson har även varit sportchef i danska Århus, kroatiska Hajduk Split och SEF-ordförande men också jobbat på distriktsnivå och för mindre klubbar.

Vad skulle vara viktigast för dig om du blir ordförande?

– Svenska Fotbollförbundet behöver titta på strukturen så vi kan bli snabbare i våra beslut. Världen i fotbollen utanför planen, utanför Sverige, går i ett annat tempo. Vi har tre stora möten varje år, repskapet, förbundsmötet och ordförandekonferensen. Det är samma beslutsorganisation som för 50 år sedan. Vi behöver träffas oftare och diskutera färre frågor varje gång.

– Jag tycker också att fotbollsdistrikten i större utsträckning ska få bedriva fotbollen på det sätt som passar dem bäst. Förutsättningarna är så olika.

– Vi behöver jobba hårdare med hur vi ska öka resurserna och pengarna till svensk fotboll som helhet i stället för att diskutera hur vi ska ändra fördelningen.

Kritisk mot Reinfeldt?

Samtliga kandidater utom en – Fredrik Reinfeldt – har ställt upp medialt och berättat vad de vill göra om de blir valda till ny SvFF-ordförande.

Hur viktigt är det att vara tillgänglig och svara på frågor?

– Jag vill inte kritisera andra, men det är ett sätt att nå ut till de röstberättigade. Innan förbundsmötet har klubbarna och distrikten sina årsmöten där medlemmar får säga sitt. Det är svårt för medlemmarna och hela fotbollsrörelsen att ha en uppfattning om kandidaterna om man inte uttalar sig offentligt, säger Jens T Andersson.