Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-26

Men svensklaget FCK förlorade mot Celtic

Thierry Henry låg bakom det mesta när Arsenal slog Porto.

Förra säsongen gick Arsenal till final i Champions League.

Och laget visade i kväll att de kan gå ända fram till finalen i Aten i denna upplaga av den penningstinna mästarturnering.

"The Gunners" anförda av Thierry Henry vann enkelt med 2-0 på mot Porto på nybyggda Emirates Stadium.

Segern kunde blivit än större om laget inte slagit av på takten i den andra halvleken.

Arsenal, där Fredrik Ljungberg startade på bänken, tog tag i matchen direkt med ett glimrande och vägvinnande passningsspel. I den 38:e minuten gav det stora bollinnehavet utdelning när ivorianen Emmanuel Eboue slog ett perfekt inlägg som lagkaptenen Henry nickade in. Nicken var ur den högre fotbollsskolan: Akrobatiskt vände han sig i luften och fick fram pannan.

Henry, som var tillbaka i startelvan efter sin fotskada, blev den sjätte spelaren i att göra 50 mål i Europacupen/Champions League genom tiderna. Nu får fransmannen jaga Gerd Müllers rekord som har gjort 66 stycken.

Men den holländske anfallaren Robin van Persie borde ha gett Arsenal ledningen efter en halvtimmes spel. Men avslutet från nära håll var svagt och dessutom högt över ribban.

Tre minuter in på den andra halvleken prickade den vitryske mittfältaren Aleksandr Hleb in 2–0 efter en mästerlig framspelning av Henry, som var planens dominant.

Ljungberg fick komma in i 74:e minuten när Robin van Persie byttes ut.

Förlust för FCK

Redan i första omgången kom första poängen för Köpenhamn i Champions League. På tisdagskvällen kom däremot första förlusten. I grupp F där Manchester United är storfavoriter kunde danskarna överraska hemma mot Benfica men inte knipa poäng i Glasgow i tisdagens möte mot Celtic.

De tre svenska landslagsspelarna Marcus Allbäck, Tobias Linderoth och Fredrik Berglund fanns med från start och Berglund/Allbäck bildade anfallspar, dock utan någon större succé. Ingen av svenskarna hade någon riktigt farlig chans i första halvlek, istället dominerade Celtic bollinnehavet och fick också utdelning i 36:e minuten.

Shunsuke Nakamura utmanade i straffområdet och fälldes av en dansk försvarare. Från straffpunkten satte Kenny Miller 1–0 precis före halvtidspausen.

Efter den fick också Berglund lämna planen. Allbäck blev kvar på planen, dock utan att ordna ännu en poäng.

Vinst för United

FCK ligger nu sist i gruppen som leds av Manchester United efter 1–0-segern – mål av Louis Saha – borta mot Benfica.

Desto bättre gick det då för de andra svensklagen, även utan svenskar i någon framträdande roll.

I Lyon valde tränaren Gerard Houllier att låta Kim Källström börja på bänken och stanna där till den 82:a minuten. Den franska storklubben hade dock inga som helst problem att köra över den förra rumänska storklubben Steaua Bukarest på bortaplan, 3–0.

Mittfältaren Juninho slog då frisparken som Bukarests målvakt gjorde en rejäl tavla på och tappade till Fred som slog in 1–0.

Juninho låg också bakom 2–0-målet genom en hörna som Tiago nådde högst på. I slutminuterna kom sedan 3–0.

Lyon leder grupp E, tre poäng före Real Madrid som tog sig samman på bästa möjliga sätt efter förra omgångens förlust mot Lyon genom seger 5–1 mot Dynamo Kiev efter två mål av Ruud van Nistelroy och Raul. Det femte målet prickade nyförvärvet Reyes in.

Lille skrällde mot Milan

Franska Lille som förra året besegrade Manchester United stod för ännu en överraskning när man klarade 0–0 hemma mot Milan. Grekiska AEK Aten med 19 raka matcher utan seger i Champions League och belgiska Anderlecht, med bara en seger på de senaste 15 matcherna i turneringen, kunde bara sluta på ett sätt, nämligen oavgjort, 1–1.