Landslagskaptenerna öppnar för att häva sekretessen i avtalen

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Lagkaptenerna Caroline Seger och Andreas Granqvist är öppna för en diskussion om att offentliggöra spelaravtalen med Svenska fotbollförbundet.

De spelar bollen för en sådan dialog till SvFF, som är under granskning av Diskrimineringsombudsmannen.

– Om det nu är jämställt är det ingen som skulle förlora på att det visas, säger Caroline Seger.

I somras anmäldes SvFF till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för lönediskriminering på grund av kön.

Anmälan gjordes av kriminologen och debattören Nina Rung och hennes make Peter, jämställdhetsstrateg och föreläsare inom idrotten.

Ett av syftena var att ersättningarna skulle bli offentliga, men i sitt yttrande till DO vädjade SvFF om bibehållen sekretess.

DO gick med på SvFF:s begäran om sekretess kring de faktiska avtalen. Ramavtalen finns i yttrandet som SvFF lämnat in, men summorna framgår inte för andra än DO.

Någon diskussion om att häva sekretessen har inte funnits.

– Nej, ingen har frågat, säger Caroline Seger.

– Vi har inte fått någon fråga överhuvudtaget, säger Andreas Granqvist.

”Inget att dölja”

Inför granskningen av DO sa Caroline Seger att hon såg fram emot att se ”korten på bordet”. Det gör hon fortfarande.

DO:s granskning pågår, enligt den information som SvFF fått kan det dröja ett halvår, men lagkaptenen ser inga hinder för att man offentliggör avtalen på sikt. SvFF hävdar i sitt utlåtande att det rör sig om jämställda, rättvisa avtal för dam- och herr.

– Jag har fortfarande inga problem med att det skulle visas. Det finns inget att dölja, är det jämställt som det verkar, är det ju jättebra, säger Seger.

Du kan berätta?

– Jag vill inte stå ensam och skrika ut det och tala för båda landslagen. Jag kan bara svara för mig själv, men skulle jag fråga mitt lag skulle nog alla hålla med.

Andreas Granqvist, lagkapten för herrlandslaget,

– Jag respekterar avtalet som är sekretessbelagt. Men om Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF) säger att vi ska ta bort sekretessen är vi öppna för en dialog med damlandslaget. Skulle alla här i laget och damerna säga samma sak får vi se vad som händer, det är en fråga för förbundet, säger han.

Han har inte varit i kontakt med Caroline Seger om frågan.

– Jag har nära kontakt med Caroline Seger och vi har inte haft den här diskussionen, men skulle hon ringa mig och prata så kan vi lyfta frågan, säger ”Granen”.

”Inte pratat med dem”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, påpekar när Sportbladet ringer att det är en hypotetisk diskussion då ingen av lagkaptenerna konkret slagit passningen till honom.

– Först och främst vill jag ha en direkt dialog med dem. Vi har inte pratat med dem om de här frågorna och vi har ett avtal som vi är överens om och som är sekretessbelagt, säger han.

Är det diskussion som ni kan tänka er att ha?

– Vi har vårt avtal i dag och det respekterar vi. Det finns alltid möjligheter att diskutera, men då  förväntar jag mig också att man hör av sig till mig, säger han och betonar att diskussionen också kan lyftas när det är dags att förhandla om avtalen.

– Kommande avtalsförhandlingar får vägleda oss i de här frågorna. Det viktiga i sammanhanget är att vi har  jämställda, rättvisa avtal. Sen förstår jag att det finns ett intresse av att få veta hur mycket spelarna får, säger han.

Rent juridisk råder inga hinder att häva sekretessen så länge samtliga spelare som skrivit under de aktuella avtalen samtycker.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.