0–1-fiasko mot Nordmakedonien för stjärnfyllda U21-landslaget

Publicerad 2023-09-08

JÖNKÖPING. Offensiva stjärnor i mängder men inte tillräcklig spets framåt – och en storspelande motståndarmålvakt.

Då bjöd Sveriges U21-landslag på ett mål bakåt i stället och ett 0–1-fiasko mot Nordmakedonien.

– Det känns skitdåligt, säger förbundskaptenen Daniel Bäckström.

Sverige kom med ett stjärnfyllt U21-landslag med spelare som Hugo Larsson, Yasin Ayari, Mayckel Lahdo och Roony Bardghji i startelvan mot ett Nordmakedonien som bara nått ett EM-slutspel tidigare och som i det förra EM-kvalet slutade näst sist i sin grupp.

Men det blågula landslaget bjöd verkligen gästerna på 0–1 (7) på Stadsparksvallen.

Jesper Tolinsson slog en svår passning mot mittbackskollegan Casper Widell, Nordmakedonien bröt, Noel Törnqvist med solen i ögonen räddade i det svenska målet men Ivan Nikolov kunde nicka in ledningsmålet.

Offensivt starka Sverige, åtminstone på pappret, dominerade stort i spel och bollinnehav men skapade inte mycket i chansväg under den första halvleken mot gäster som hade lätt att ramla och tog mer än gott om tid på sig vid varje fast situation.

Bästa läget? När Nordmakedonien höll på att svara för ett självmål.

Efter bara 54 minuters spel visade den svenske förbundskaptenen Daniel Bäckström sitt missnöje med det offensiva svenska spelet med ett trippelbyte. Ut med Bardghji, Armin Gigovic och Lahdo. In kom Sebastian Nanasi, Jacob Ondrejka och U21-debutanten Williot Swedberg.

I en allt grinigare och varningstät match (de gula i kraftig majoritet till nordmakedonska spelare) hittade Swedberg Mendes till höger och hans inspel nådde Ondrejka vars avslut täcktes i sista sekunden av en försvarare.

Det var snarare närmare 0–2 än 1–1 när Ivan Nikolov sprang sig fri i en kontring men då räddade Noel Törnqvist i det svenska målet.

Yasin Ayari, bäste svenske spelaren, tråcklade vackert fram bollen till inhopparen Oscar Vilhelmsson som sköt över.

I en extrem svensk press mot det nordmakedonska målet var hemmalaget nära en kvittering med en nick av Jusef Erabi, men då svarade målvakten Marko Alchevski för en jätteräddning.

Alchevski blev stor matchvinnare för Nordmakedonien när han stod för ytterligare en otrolig reflexräddning när Erabi nickade från nära håll med en halvminut kvar av den nio minuter långa tilläggstiden.

Närmare än så kom inte Sverige. 0–1-förlusten och fiaskot inför 2 431 åskådare var ett faktum.

– Jag är besviken, det är ett dåligt resultat. Fram till 70:e minuten har vi bollen mycket men inget direkt tryck, säger U21-förbundskaptenen Daniel Bäckström.

– Vi fick bra effekt av bytena. Vi skapade chanser för att åtminstone få med oss ett 1-1-resultat, men det hade inte heller varit tillräckligt bra.

Är det ett fiaskoresultat?

– Ja, just nu känns det skitdåligt. Att torska på hemmaplan, överhuvudtaget, är inte bra. Förväntningarna i den här gruppen och även externt är att vi ska vinna matcher, säger Bäckström.

Det var Sveriges andra match i kvalet till U21-EM. I första matchen, i juni, vann Sverige borta mot Gibraltar, 5–0.

Huvudkonkurrent i gruppen är Nederländerna. Ettan går direkt till EM-slutspelet för U21-landslag 2025 i Slovakien. Grupptvåan spelar playoff.