Både klubbkassa och försvar läcker hos Umeå

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-05

UMEÅ

Umeå FC är i behov av både poäng och pengar.

Men när försvaret läcker lika mycket som klubbkassan blir det svårt att undvika nedflyttning.

UFC förlorade med 0-3 hemma mot Café Opera och är därmed fast förankrat i botten.

Café Opera fördubblade antal vinster på bortaplan och befäste sin femte plats i superettan.

- Jaså, har vi bara vunnit en bortamatch tidigare, sade Claes Eriksson, Café Operas tränare, förvånat.

Men det var nog mer maskhållning från Erikssons sida. Givetvis har han koll på lagets svaga bortafacit i år, men vill helt enkelt tona ner det.

Enda bortasegern kom mot IFK Malmö (3-2) i säsongens första bortamatch.

Säker seger

Caféets seger var odiskutabel. Laget var/är bättre på alla punkter, dessutom hade man ett passningsspel där bollen gick till rätt adress. Till skillnad mot UFC, där en passning på fyra-fem meter oftast gick till en motståndare eller över sidlinjen.

- Jag är jättenöjd med vår match. Vi spelade framför allt bra i första halvlek och skapade flera bra målchanser, kommenterade Claes Eriksson.

- I den andra halvleken sjönk vi ner lite efter 2-0, men jag tyckte aldrig att det vara någon fara. Vi hade ett mycket bra försvarsspel, det bästa på länge.

Café Operas båda mål i första halvlek kom efter bra spel, sedan man snyggt spelat bort Umeås försvar.

Det första bollen rullade Mattias Johansson in, helt fri en bit in i straffområdet.

Det andra målet gjorde Göran Marklund på nick, fri och oattackerad.

När Goran Nikolajev slog in 3-0, gjorde han det retfullt - stående på mållinjen.

- I ett par matcher har vi haft ett bra försvarsspel, men i dag fungerade det inte, sade Umeås tränare Anders Attefjord.

Umeå efter

Attefjord och hans lag är hårt pressat i botten. UFC har nu sex poäng upp till Assyriska, som vann bottenmötet mot Gais med 1-0.

- Jag känner ingen stress, det är tre månader kvar av säsongen och jag är övertygad om att det blir krig kring strecket i slutet, sade Attefjord.

Men Umeå-tränaren har inte enbart det sportsliga att bekymra sig om. Ekonomin är usel och spelarna har inte fått ut sina löner på ett par månader.

- Vi jobbar utifrån våra förutsättningar, mer kan vi inte göra, sade Attefjord.

UFC har "ödesmatcher" resten av säsongen, den första kommer redan på onsdag mot nästjumbon Gais.

Assyriska vann sexpoängsmatchen mot Gais och matchhjälte blev Rabi Youseff. Han gjorde matchens enda mål när bara en minut återstod av första halvlek. Sedan höll Södertäljelaget tätt och är på uppgång, sedan man börjat få tillbaka skadade spelare.

Motala har bara tagit sju poäng hittills i år och är hjälplöst sist. Daniel Andersson reducerade för Motala, men det var i matchens sista minut. Tidigare hade Bobga Valentin och Patrik Karlsson gjort varsitt mål för Öster, som vann med 2-1.

Topplagen spelade oavgjort, Gefle-Landskrona 1-1, Enköping-Mjällby 1-1 och Västra Frölunda-Kalmar 0-0. Därmed leder fortfarande Mjällby superettan på 37 poäng, en poäng före Kalmar och fem före Gefle och Landskrona.

Mattias Eklund räddade poängen för sitt Bois borta mot Gefle genom att kvittera i 87:e minuten.