”Man förbjuder dem att vara muslimer”

Publicerad 2024-03-23

PARIS. I veckan gick det franska fotbollsförbundet ut och meddelade att berörda spelare förväntas skjuta på ramadan när de är på landslagsuppdrag. Det fick Lyons Mahamadou Diawara att hoppa av veckans U19-samling.

”Man förbjuder dem att vara muslimer”, skriver Demba Ba i vad som blivit fransk fotbolls senaste kontrovers.

Kombinationen ramadan och matchspel tycks splittra fotbollsvärlden lite mer för varje år. Länder som England och Tyskland rör sig mot en allt liberalare hållning för varje år. I Premier League uppmuntrades domarna förra året att hitta naturliga pauser för muslimska spelare att bryta fastan, i de fall mörkrets inbrott ägde rum under match. I Frankrike drog man istället åt tumskruvarna och meddelade att inga pauser eller förenklingar skulle göras för muslimska spelare.

Förbjöd nyligen hijab

I år har man gått ett steg längre. I veckan meddelade det franska fotbollsförbundet att man inte anpassar sig efter några religiösa intressen och att samtliga spelare förväntas infinna sig vid de gemensamma måltiderna. Förbundsordförande Philippe Diallo förklarade i en intervju i tidningen Le Figaro att man stöder sig på artikel i stadgarna för fotbollsförbundet, som stipulerar ”neutralitetsprincipen”; ingen religion får inkräkta på den sportsliga verksamheten. Spelarna får skjuta upp fastemånaden, helt enkelt.

Förbundsordförande Philippe Diallo.

Det är inte den enda fråga med religiösa förtecken det franska fotbollsförbundet driver för stunden. Den högsta förvaltningsdomstolen har nyligen gett FFF rätt i att förbjuda hijab för damfotbollsspelare i en uppmärksammad dom.

De senaste dagarna har en rad franska debattörer argumenterat för och emot beslutet om att inte kompromissa med ramadan. Det har talats om la laïcité – den mycket franska idén om det offentliga rummet som en plats fri från religion – och om (den högst teoretiska) risken att ”alla möjliga religioner plötsligt måste få undantag”. Islam är nu Frankrikes näst största religion. Och även om franska förbundet inte styr över Fifas internationella datum är det inte som att man förlägger landslagssamlingar till juletid, för att tala lite om den väl ingrodda katolska kulturen i landet.

”Försöker radera en del av deras identitet”

Fransk fotbolls sätt att hantera ramadan sker, som man brukar säga, inte i ett samhälleligt vakuum. Frankrike är landet med flest muslimer i Europa, de är ständiga måltavlor för politisk pajkastning i ett land där de högerextrema vindarna viner hårdare än på länge. Om det är någonstans franska muslimer har representation i positiv bemärkelse är det inom toppfotbollen.

Att en Bundesliga-domare för första gången bröt en match för fastande spelare för två år sedan och att samma sak inträffade i Nederländerna förra året, visar hur den europeiska fotbollen slits mellan att vara en inkluderande plats och en där man lägger religiös och politisk hemhörighet åt sidan.

FFF:s beslut är förstås inte bara näring för en fransk diskussionsklubb. Rent konkret valde Olympique Lyonnais Mahamadou Diawara att tacka nej till U19-landslagets samling, när det gick upp för honom att han inte skulle kunna fasta som vanligt.

Mahamadou Diawara.

Förre Chelsea-spelaren Demba Ba gjorde sin analys av situationen på X i onsdags: ”Att man nekar dem att förenkla deras livsstilsval som de gjort själva kan jag förstå, men här nej … man förbjuder dem att vara muslimer. För oavsett om man vill det eller inte är det en del av deras identitet som man försöker radera!

Flera röster på sociala medier uppmanar nu unga franska talanger med ursprung i arabvärlden att välja bort Frankrikes landslag om de har dubbla medborgarskap. Frågan är om franska fotbollsförbundet skjutit sig i foten mer än man tänkt sig.

Demba Ba.

Följ ämnen i artikeln