Coronaviruset

”Det här upplägget hade varit omöjligt i Europa”

Av: 

TT

Sam Larsson har för tillfället en ovanligt inrutad fotbollstillvaro i Kina. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

FOTBOLL

En månad avklarad. Men mycket återstår.

Fotbollsproffsen i Kina nöts sakta ner av det enformiga och avskärmade hotellivet, långt från familj och vänner.

– Mitt huvud snurrar när jag tänker på att jag ska vara inlåst i ytterligare en och en halv månad, säger en spelare.

De stränga ramarna tär på fotbollsproffsen i den kinesiska herrligan, CSL. Spelarnas liv under de 70 dagar som serien pågår utspelar sig i princip på två platser: på de båda avskärmade hotellen, ett i Dalian och ett i Suzhou, samt på fotbollsplanen.

Den avskiljda tillvaron har pågått i en månad och ska fortsätta till slutet av september.

De 16 lagen får inte ens träffa sina familjer och lappsjukan börjar komma krypande, berättar flera spelare.

– Mina barn är i Brasilien och ibland saknar jag dem väldigt, väldigt mycket, säger Shanghai SIPG:s brasilianska anfallare Ricardo Lopes till Kantonbaserade Soccer News.

Värmebölja

Att spela två matcher i veckan, inte sällan i temperaturer på över 35 grader, underlättar nödvändigtvis inte.

– Mitt huvud snurrar när jag tänker på att jag ska vara inlåst i ytterligare en och en halv månad. Så jag vågar inte tänka för mycket på det, säger en icke namngiven spelare till Soccer News.

– Det känns som att spelarna inte står ut länge till, säger en tränare.

Ligans två svenska spelare, Sam Larsson och Marcus Danielson, har dessutom inte fått någon strålande start på säsongen. Efter sex matcher ligger deras Dalian sist i den ena av två grupper, och jagar fortfarande första segern.

Klubbens tränare, spanjoren Rafael Benítez, skriver på sin blogg att fotbollslivet i Kina är utmanande, men att landets sätt att hantera pandemin har varit imponerande och något som de europeiska länderna borde dra lärdom från.

"Det här upplägget hade varit omöjligt i Europa, att alla är fast på ett hotell i två månader och bara tillåts träna och spela matcher, det hade varit otänkbart", skriver Benítez.

En del trivs desto bättre trots den något klaustrofobiska situationen, där alla – spelare, ledare, övrig klubbpersonal liksom de anställda på hotellen – måste testas för covid-19 en gång i veckan.

Biljard och karaoke

Erica Hernandez i Qingdao Huanghai är ligans enda kvinnliga fysioterapeut. Hon trivs med livet i hotellkomplexet i Suzhou där åtta av lagen har var sin byggnad till förfogande.

– Vi har öppna ytor att promenera på, swimmingpool och gym. Dessutom finns det stora fördelar med att alla lag är här, man får träffa mycket nytt folk och chansen att dela erfarenheter med varandra, säger Hernandez.

För att öka allas välmående har ligan sett till att det finns tillgång till bland annat tv-spel, bibliotek och karaoke, skriver den statsstyrda tidningen Beijing Youth Daily. I Suzhou har man också anordnat ett biljardmästerskap, en e-sportturnering samt en bokklubb.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Sam Larsson

Marcus Danielson

Rafael Benitez

Fotboll