HETAST I EM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-24

Simon BANK och Erik NIVA rankar

Vi har spanska spindelmän och ryska stålmän. Vi har en kejsare och en professor, en ängel och en djävul.

Och vi har ”Der Balle”. Vi har rätt och slätt en lista på de 21 män som gjort störst intryck på den här EM-turneringen hittills.

21. Cristiano RONALDO

mittfältare, Portugal

Dålig var han ju inte, inte alls, men… Visst tusan hade vi förväntat oss mer.

Vi var nästan på väg att bli lurade efter en helt makalös säsong, men nej – Cristiano Ronaldo var inte den ostoppbare fotbollsspelaren, han heller.

Portugal har faktiskt bara gjort ett sämre mästerskap under det senaste årtiondet.

Kronan som går till EM:s kung kommer att sättas på ett annat huvud, men Cristiano Ronaldo hann i alla fall slå Petit i pingis med vänster hand och tjata till sig en övergång till Real Madrid. Alltid något.

20. PEPE

back, Portugal

I EM 2008 spelar engelsmän för Turkiet, och där gör polacker mål för Tyskland. Och där får brassarna ihop en nästan helt egen elva. De stänger mittfält för Spanien och Turkiet, de gör mål för Polen och Portugal. Pepe – Képler Laveran Lima Ferreira – föddes i det brasilianska vattenparadiset Maceió för drygt 25 år sedan.

Den här månaden har han tillhört Europas bästa mittbackar, och till skillnad från många andra har han dessutom sjungit den portugisiska nationalsången som om han faktiskt menade det.

19. Luis ARAGONÉS

tränare, Spanien

Det var verkligen en rätt rörande scen när kung Juan Carlos skulle ta emot El Sabio de Hortaleza efter att Spanien drivit ut alla gamla straff- och Italiendemoner.

Aragonés sträckte ut handen, kungen slog undan den och kramade om honom i stället.

Efter månader av mobbing och den eviga frågan ”varför har du inte med Raúl?” kan vi inte låta bli att tycka att gamle Luis förtjänade en kram. Om han förstod att lösningen mot Ryssland stavas ”Cesc i startelvan” kanske vi ger honom en kram vi också.

18. Zlatan IBRAHIMOVIC

anfallare, Sverige

Som Gazzettans Sverige-reporter uttryckte saken:

– Tänk vad han hade kunnat göra i EM om han varit hel…

Det fanns inte så lite sorg i den meningen. Zlatan gjorde ett drömmål mot Grekland, han ledde laget mot Spanien och han slet i 90 minuter mot Ryssland. I det lilla är han en mästare, men han hade behövt mer fart runt sig för att kunna växa under EM.

Istället fick vi diskutera en knäsena, och om han någonsin kommer att kunna få den där stora turneringen vi hoppas på.

17. Per MERTESACKER

back, Tyskland

Efter att Argentina åkt ur VM 2006 så skulle Leandro Cufré hämnas. Han var ute efter Tim Borowski – men tog fel och satte sulan i ljumsken på Per Mertesacker i stället.

Lång blond tysk som lång blond tysk, liksom.

Nu har 198 centimeter Mertesacker vuxit om Carles Puyol, William Gallas, Giorgio Chiellini och alla de andra. ”Die Abwehrlatte” – försvarspålen – har spelat hela turneringens bästa mittbacksspel.

Ingen kommer att ta fel på honom igen.

16. Arda TURAN

mittfältare, Turkiet

Inför turneringen skrev Arda Turan ett öppet brev om sina förväntningar. Han förklarade att han bar den landslagströjan för första gången som 15-åring, och…

– …fick självfötroende när jag märkte att det var överdrivet hur andra landslag

målats upp som oövervinnerliga. Jag tror verkligen att Turkiet nu kommer att upprepa framgången från VM 2002.

Nu står Turkiet där i semifinal, med en Arda som Fatih Terim hävdar är på väg att bli ”en av Europas överlägsna spelare”. Han gjorde rätt i att ha självförtroende.

15. Luka MODRIC

mittfältare, Kroatien

Det finns en viss sorts spelare som får just de här skribenterna att nicka mot varandra och säga:

– He’s a bit Spurs.

Med det menar vi att de är läckra, tekniska, flamboyanta, ocyniska och gärna lite veka. Luka Modric är inte bara lite Spurs, i EM visade han att han hade hela paketet. Stor blick, trippande steg, Cruyffs ansikte och Maradonas straffar. Och när det gällde till slut, i straffläggningen mot Turkiet, så missade han förstås. I höst spelar han, naturligtvis, för Tottenham.

14. Joachim LÖW

tränare, Tyskland

Okej. Vi har sett Terims uppknäppta skjorta, vi har sett Lagerbäck i kostym och slips och vi har sett Slaven Bilic slita sönder en kostym per halvlek.

Men om vi ska välja EN bisarr tränarbild från detta mästerskap så är det den av hur Jogi Löw coachar sitt lag mot Portugal, avstängd och instängd i något slags glasbur. Strategen från Schwarzwald löste förstås det också. Skicklig motivator, stark taktiker – och den ende kvarvarande tränaren som inte ser ut som att han är på väg på husvagnssemester.

13. Adrian MUTU

anfallare, Rumänien

För att bli en riktigt stor förlorare måste man vara en riktigt stor spelare. Fallet blir inte nog stort annars.

Här hade Adrian Mutu burit sitt lag till poäng mot Frankrike och till 1–1 mot Italien, men när han stod vid straffpunkten svek han.

”Mutu – en ängel och en djävul” basunerade Evenimentul Zilei ut på sin förstasida, medan Mutu själv bad hela nationen om ursäkt i en annan tidning.

Han behövde inte göra det. Det var de andra som borde bett honom om ursäkt.

12. Wesley SNEIJDER

mittfältare, Holland

Han skötte stereon i omklädningsrummet, dirigerade mittfältet ute på planen och blev symbolfiguren för det nya, harmoniska holländska landslaget.

Det räckte aldrig så långt som vi trodde att det skulle räcka, men när Wesley Sneijder vände upp, placerade upp bollen i det franska krysset och sprang ut till sidlinjen för att fira med sin son – då var Holland och deras orangea armé hela Europas vackraste landslag.

Vi får tacka för det gruppspel som var.

11. Slaven BILIC

tränare, Kroatien

Vår enda invändning mot de där statistikmätningarna som informerar oss om vilka som sprungit längst och snabbast i en match?

Att de bara mäter spelarna. Vi misstänker nämligen att Slaven Bilic hade kunnat toppa sprinterlistorna för hela turneringen om tränarna också fått vara med och konkurrera.

Planstormningen efter segermålet mot Tyskland var bra – men det är det blixtsnabba ärovarvet mot Turkiet som verkligen gjorde avtryck.

Efter Ivan Klasnics mål hann Bilic ner i kurvan och runda turkarnas mål på några få sekunder.

När han tittade upp igen hade Turkiet kvitterat.

10. Roman PAVLJUTJENKO

anfallare, Ryssland

Kanske borde vi ha anat redan före turneringen. Guus Hiddink tjatar ofta på att Pavljutjenko är för loj och lat, men nu garanterade den blonda bombaren att han verkligen var topptränad.

– Musklerna håller på att spränga tröjan. Jag känner mig som Stålmannen.

Vi har sett följderna. Det var inte bara snack – Sverigedödaren Pavljutjenko spelar ju verkligen som Stålmannen.

Om han bara förbättrar koncentrationen och skärpan i avsluten ytterligare ett hack blir han så gott som omöjlig att möta.

9. Gigi BUFFON

målvakt, Italien

Jobbig turnering för världens bäste målvakt. Först hade han inga mittbackar framför sig. Sedan var han tvungen att rädda en kanonstraff från Mutu. Till slut klev hans hustru Alena Seredova in i handlingen. I ett tv-program fick hon frågan om vilken italiensk EM-spelare som var sexigast.

– Som kvinna måste jag vara ärlig, sa hon. De två sexigaste sitter på bänken.

Hon syftade på Cannavaro och Borriello. Ett par dagar senare var Italien utslaget på straffar. Hårda bud, Gigi.

8. Iker Casillas

målvakt, Spanien

Inför straffsparksavgörandet kramade Casillas och Buffon om varandra. Italienaren flinade, halvt på skämt, halvt på allvar:

– Hejdå.

Den 22 juni vinner ju inte Spanien några straffläggningar. Alla visste det, till och med Iker Casillas egen mamma som svimmade på läktaren.

Casillas visste så klart också om det – han bara struntade i det. En dykning till vänster, en slängning till höger och det var det.

Kanske var det dagen då den spanske Spindelmannen slutligen passerade just Buffon och blev världens allra bästa målvakt.

7. Fatih TERIM

tränare, Turkiet

Egentligen var det väl Fatih Terims skjorta vi ville haft på den här platsen. Om han knäppte upp en knapp till skulle han bli satt i arrest.

Terim är utnämnd till Imparator, kejsare, i Turkiet. Han har fått en professorsgrad i fotboll. Och efter miraklet mot Kroatien (strax efter miraklet mot Tjeckien) fick han applåder i pressrummet.

– Under tar tid, sa han. Men vi har visat att de inte är omöjliga.

Turken som tränat Milan möter Tyskland härnäst. Den som vågar tippa den matchen är galen.

6. Jurij ZJIRKOV

back, Ryssland

Det omoderna begreppet om moderna ytterbackar har fått… eh… ett modernt ansikte. I CSKA har Zjirkov spelat vänstermittfältare i ett väldigt lagtänkande spel – men när Hiddink behövde en snabb backlinje började han med att skicka ner den tekniske löparen på vänsterbacken.

Han är turneringens mest egensinnige ytterback, och så länge som ingen börjar springa in bakom honom så kommer han att vara den bäste också.

5. Lukas PODOLSKI

anfallare, Tyskland

Eftersom det egentligen inte går att skilja på Lukas Podolski och Bastian Schweinsteiger – pojkduon ”Poldi&Schweini” – får den förstnämnda äran att representera dem båda.

Vi visste att han hade en slunga till vänsterfot och en blick som en tonårsgangster på jakt efter din plånbok. Nu vet vi dessutom att han har en känsla för begrepp som värdighet och dignitet.

När han vägrade fira sina mål mot hemlandet Polen satte han standarden för en turnering som – faktiskt – fått Uefas tjat om ”respekt” att bli verklighet.

4. Guus HIDDINK

tränare, Ryssland

Allt är väl redan skrivet och sagt, så vi låter två andra herrar få ordet.

Först har vi Mario Melchiot, som kommenterade Hollands kvartsfinalförlust:

– Vi mötte en tränare som kände till oss bättre än vi känner oss själva.

Sedan har vi Ji-Sung Park, Manchester Uniteds sydkorean som kanske är Asiens bäste spelare någonsin:

– Om det inte vore för Hiddink hade jag aldrig spelat för United. Han började prata med mig, och inom en minut hade hans ord förändrat mitt liv för alltid.

Han har något, den där Guus.

3. David VILLA

anfallare, Spanien

Strax före EM var Cesc Fàbregas iväg på ett sponsor­event, där han fick frågan om det fanns någon spanjor han ville få sällskap av i Arsenal.

Vad han svarade?

– David Villa. Han vore perfekt för Arsenal.

Villa springer konstant, kan göra mål med båda fötterna och finns alltid i straffområdet när det bränns. Så här långt är han den ende som testat Rysslands tröga mittförsvar med fart. Det gav tre mål, och EM:s första hattrick på åtta år. Sen gjorde han ett mål till också, men det har vi – och Petter Hansson – förträngt.

2. Michael BALLACK

mittfältare, Tyskland

De kallar honom ”Der Balle”.

När Tyskland riskerade att göra jättefiasko så sköt han hårdare än någon annan, sprang längre än någon annan och ledde sitt lag som ingen annan.

Sedan gick han ut till kvartsfinalen mot Portugal och spelade bättre. Michael Ballack är på väg att göra en näst intill perfekt turnering. Han har bevisat att han klarar av att dominera i Premier League och att han verkligen är en lagkapten som kan styra det tyska landslaget.

Nu måste han bara bevisa att han verkligen är en vinnare också. Gör han det – tar han Tyskland hela vägen – så kommer han att stå där som turneringens kung.