Maradona om nya tekniken: ”Hade underkänt mitt mål”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

FOTBOLL

31 år efter sitt berömda handsmål mot England.

Då stödjer Diego Maradona, 56, den nya videotekniken inom fotbollen.

– Mitt mål hade aldrig godkänts, säger fotbollslegendaren till Fifa.com.

I april kom beskedet att videodomare kommer att införas i fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Den nya tekniken, som bland annat användes under Confederations Cup tidigare i år och som väntas ta plats i Serie A den kommande säsongen, hjälper bland annat till att avgöra om bollen är över mållinjen eller inte, och ska även hjälpa domare att bedöma offside och andra kontroversiella situationer.

Teknologi som både har hyllats och kritiserats.

– Jag gillar det inte. Det skapar bara en massa förvirring. Vi får se vad som händer men min första känsla är inte bra, sa Real Madrids Luka Modric efter att tekniken testats i klubblags-VM.

”Oacceptabelt”

Efter flera omdiskuterade domslut i Champions League-kvartsfinalen mellan Real Madrid och Bayern München var det flera som ropade efter att införa videoteknik inom toppfotbollen.

– Jag hoppas att man inför videoteknik så fort som möjligt, sa Bayern-tränaren Carlo Ancelotti, som bland annat fick stöd av tidigare spelaren Owen Hargreaves.

– Varför har vi inte videoteknik i dagens fotboll? Det är oacceptabelt, sa Hargreaves.

Nu får tekniken stöd av en annan fotbollslegendar – Diego Maradona.

– Den används inom varje sport, fotbollen kan inte släpa efter. Folk blir irriterade vid felbeslut. Tekniken innebär transparens och kvalitet, och ger ett positivt utfall för lag som väljer att anfalla och ta risker, säger den argentinske 56-åringen, känd för sin fantastiska teknik, bollkontroll och sina soloprestationer.

”Tänker på det varje gång”

Men också för det klassiska handsmålet i VM-kvartsfinalen mot England 1986, där han boxade in bollen i mål och efteråt svarade att han hade fått hjälp av ”Guds hand”.

– Jag tänker på det varje gång jag visar mitt stöd för den nya tekniken (skratt). Och visst, målet hade inte godkänts om tekniken hade funnits. Och vet du, i VM 1990 använde jag handen för att rensa bollen från mållinjen mot Sovjet. Vi hade tur att domaren (svenske Erik Fredriksson) inte såg det. Då kunde man inte använda tekniken, men det ser annorlunda ut i dag, säger Maradona.

– Men det är inte bara mitt mål −86 som inte hade räknats. Glöm inte att England vann VM −66 med ett skott som aldrig var över mållinjen, eller när (Frank) Lampards skott var över linjen mot Tyskland men dömdes bort. Det finns många incidenter där VM-historien hade sett annorlunda ut om man hade använt teknik. Det är dags att ändra på det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.