Vad hände, Valencia?

– Det är ett fantastiskt resultat. Jag tror att de kan gå vidare nu, säger förre förbundskaptenen Tommy Svensson till sportbladet.se

Nordens hopp i Champions League fortsätter att knocka tungviktsmotstånd efter tungviktsmotstånd i grupp B och skriver just nu ytterligare sidor i sin egen lilla Buster-berättelse.

Efter fyra spelade matcher är Rosenborg sensationellt nära avancemang till åttondelsfinal – det i ett gruppgetingbo tillsammans med Chelsea, Valencia och Schalke.

Gamle mittbacksgeneralen Johan Mjällby, nu expertkommentator i Viasat, stämde omedelbart efter slutsignalen in i hyllningskören efter 2–0-segern:

– Jag är häpen. Respekt.

I startelvan gav Trond Henriksen både Mikael Dorsin och Fredrik Stoor förtroendet i backlinjen, i en match som utvecklades till en bragdinsats. Efter en övertygande Valencia-start tystade Steffen Iversen Mestalla-publiken i den 31:a minuten.

Anfallaren vände skickligt om strax utanför straffområdet och smällde in 1–0, stolpe in via ett riktigt klassmål – och i början av den andra halvleken slog det förre Tottenham-proffset till igen.

Högerhörnan svepte över Valencia-försvaret, Iversen tajmade upphoppet perfekt och tryckte in tvåan med pannan. Direkt efter slutsignalen utbröt vild, norsk glädje på Mestalla, medan hemmastjärnorna vandrade ut med tomma blickar.

Hemma i Sverige nåddes Tommy Svensson av resultatet av sportbladet.se

– Jag såg inte matchen, men det är fantastiskt bra gjort. De har inte gått speciellt bra i ligaspelet, men fortsätter att övertyga i Championse League.

Varför?

– De har ett spel som passar internationellt. Ett bra försvarsspel, och snabba omställningar.

Schalkes 0–0 mot Chelsea innebär att Rosenborg är grupptvåa med tre poäng ned till tyskklubben. Med två omgångar kvar tror nu Svensson på norskt avancemang.