Publicerad 2023-11-19

Belgien mot Azerbajdzjan.

Då spelades ”Du gamla, du fria” i stället för Azerbajdzjans nationalsång.

Det var ett rejält haveri när Belgien tog emot Azerbajdzjan.

När gästerna, som besegrade Sverige i torsdags med 3–0, skulle göra sig redo för nationalsång spelades i stället ”Du gamla, du fria”.

Spelade klart hela

Azeriska spelare, ledare och supportrar var rejält förvånade men i stället för att avbryta spelade man klart hela den svenska nationalsången.

Därefter följde Belgiens nationalsång innan man gjorde ett nytt försök med Azerbajdzjans – och då gick det bättre. Romelu Lukaku såg av tv-bilderna att döma ut att be om ursäkt till de azeriska spelarna och se till att rätt nationalsång skulle spelas upp.

Efter Sveriges 2–0-seger mot Estland fick Victor Nilsson Lindelöf frågan om hans reaktion på att ”Du gamla du fria” spelades i Belgien.

– Jag vet inte, haha. Det var väl ett misstag av de som håller i det. Men det är väl kul att svenska nationalsången spelas på andra ställen, säger han.

Lukakus målfyrverkeri

Om det var motigt med nationalsången var det ännu motigare för Azerbajdzjan på planen. Romelu Lukaku satte 1–0 i 17:e minuten och efter det var det minst sagt proppen ur.

Eddy Israfilov fick sitt andra gula kort i den 24:e minuten och då fanns det ingen hejd på Belgien och Lukaku.

Direkt efter det röda kortet sköt han in 2–0 och bara några minuter senare nickade han in sin tredje strut.

Men Lukaku var inte färdig där. I 37:e minuten rann han igenom i djupled och sköt in sitt fjärde mål inom loppet av 20 minuter.

Belgien vann till slut med 5–0.

Toppar gruppen

Belgien var redan klart för EM före matchen och segern gör att man avslutar kvalet som gruppetta.