Bergström: Planet till Rio lyfter snart – och det är nästan fullsatt

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2016-06-06

GÖTEBORG. Vägen mot OS-guld är skruvad som en psykopat, men i kväll behöver du bara en minnesregel.

Håll ögonen på en trio.

För den har ögonen på Rio.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Tack för förfesten, Håkan Hellström. Två kvällar i rad har du mjukat upp Göteborgspubliken med soulpop och känslovrål därborta i grannkåken. Tack för att du har avslutat konserterna med en vädjan till publiken att fortsätta framåt.

Jag tror, när vi går genom tiden, att det bästa inte hänt än. Så har du sjungit, vilket måste ha varit en uppmaning för massorna att inte nöja sig med spelningen utan gå 300 meter västerut, från Gamla Nya till Nya Gamla Ullevi, där Sverige spelar EM-kval mot Moldavien på nationaldagen. 

För en av landskampens centralfigurer, den till mittfältare omskolade Kosovare Asllani, har konserterna påmint om den solstänkta sommaren 2013 då svenskarna fyllde arenorna under hemma-EM.

– Man tänker på det när man är i Göteborg och det är så jäkla fint ute och folk strömmar till Håkan. 2013 strömmade de till våra matcher, sa hon när vi pratade efter söndagens träning.

Var sjätte spelar i landslaget

Sverige–Moldavien är sjätte omgången i ett EM-kval där blågult redan ser ut att ha avgjort gruppen och motståndet är chanslöst så fort förbunden halar fram listorna över registrerade spelare. Sverige har 170 000 licensierade tjejer i seriespel, Europas fattigaste land hade vid senaste räkningen 108 som hade passerat myndig ålder. Var sjätte spelar alltså i landslaget.

I höstas såg jag Sverige hacka sig igenom en 3–0-seger på en moldavisk landsortsarena där arrangörerna försökt dölja slitaget genom att i sista stund måla om hörnflaggorna, vilket fick den tarvliga effekten att tyget stelnade av gulfärgen och utgjorde en reell skaderisk för kantlöparna. Matchen var svensk omstart efter ett mjäkigt VM, 4-4-2 var omstöpt till 4-3-3 och spelet var inte bländande, men det borgade för något nytt.

Effekten låter sig mätas nu.

Nio landskamper, åtta segrar och ett kryss. Jag roade mig med att räkna avslut före och efter skiftet och resultatet låter sig inte bara förklaras med motståndets klass.

VM: 8 avslut per match, varav 2,75 på mål.

EM-kvalet: 19 avslut per match, varav 8 på mål.

Nya, kvickare blågult kommer att vinna i dag. De kommer förmodligen att skjuta fler än 19 skott och sju-noll är ett bättre tips än ett-noll. De kommer också att gå till EM, så glo inte på lajvtabeller medan laget rullar ut motståndet i eftermiddag. Se i stället till individuella prestationer.

Konkurrens på topp

I dag ser vi Pias sista audition inför trupputtagningen till OS i augusti. Dit flyger en tajt trupp, arton hungriga spelare, och en torr inventering av aspiranterna visar att de flesta platserna redan är vikta åt oumbärliga namn. Så länge Emilia Appelqvists meniskskada läker enligt prognos – sjukgymnasten bedömer att hon är i spel i månadsskiftet juni/juli – har vi två målvakter, sex backar, fem mittfältare och tre anfallare som redan har spelat till sig Brasilienbiljetter.

Kvar är två luckor i anfallet. Och tre anfallare.

Inte sedan Pia Sundhages intåg inför EM 2013 har konkurrensen på topp varit större. Förbundskaptenen har suktat efter en inhoppare som kan röra om, förvirra, hetsa, omkullkasta, men har fått nöja sig med sämre varianter av förstavalen (i nuläget Schelin, Schough, Jakobsson).

Truppen tillkännages 28 juni

Nu har hon bulldozers som Blackstenius, Rolfö och Hammarlund att välja bland. De två första gjorde mål mot Polen förra veckan, men Hammarlund satte två mot Skottland i januari och ett borta mot Moldavien. Alla är bra nog att starta en OS-premiär, men också farligt nära att få stanna hemma när kompisarna flyger över Atlanten. En lyckad aktion mot Moldavien, ett mål kontra en stolpträff, en djupledslöpning mot en andhämtning, mer kanske inte behövs för att i slutändan avgöra.

28 juni tillkännages OS-truppen och jag hoppas att namnen härintill är med. Stående på matcharenan visar jag mitt förslag som hastigast för Pia Sundhage. Hon ler hemlighetsfullt, knycker på axlarna.

– Jag vet inte än. Kanske tar jag med alla sex anfallare.

Bergström: De bör med till OS

Truppen tas ut 28 juni.

Målvakter:

Hedvig Lindahl,

Hilda Carlén

Reserv: Emelie Lundberg

 Hedvig har slipat bort onödigt slarv och växt i pondus av flytten till Chelsea. Hon är given etta i landslaget. Carlén är förstavalet som reserv då Lundberg ­ännu inte har debuterat i A-landslaget.

Försvar:

Nilla Fischer,

Amanda Ilestedt,

Emma Berglund,

Magdalena Eriksson,

Jessica Samuelsson,

Linda Sembrant,

Reserver: Lina Nilsson, Jonna Andersson

 Fischer är inte med på lägret av personliga skäl, men det hindrar inte OS-deltagandet på något vis. Grundplanen verkar vara Samuelsson-Berglund-Fischer-Eriksson, med Ilestedt som förstainhoppare i mitten och Rubensson till höger.

Mittfält:

Caroline Seger,

Lisa Dahlkvist,

Kosovare Asllani,

Emilia Appelqvist,

Elin Rubensson,

Reserver: Malin Diaz, Josefin Johansson

Segers vadskada kommer läka snart, så hon är given bredvid Dahlkvist. Tredjelänken är väl ”Kosse”, som dragits ner på mitten också i Man City, men om ”Äpplets” menisk läker som den ska är hon en vass kandidat. Rubensson – mittfält

i klubblaget men oftare ytterback i landslaget – är backup.

Anfall:

Lotta Schelin,

Sofia Jakobsson,

Olivia Schough,

Stina Blackstenius,

Fridolina Rolfö,

Reserv: Pauline Hammarlund

 Landslaget har vrålat som en hungrig varg efter en inhoppare som kan förändra matchbilden, inte bara ta lite löp­meter och vara glad. Det har Sverige fått nu i Blackstenius, Rolfö och Hammarlund. Samtliga är reservval bakom ­Jakobsson-Schelin-Schough, och kanske kommer alla tre med till Rio. Men blir det bara två ligger mitt tips på ­Blackstenius och ­Rolfö.