Lyon mosade PSG

Schelin gjorde ett av målen

Caroline Seger

LYON. Det annonserades vårkyla, stormatch och publikrekord på nya EM-arenan Parc OL.

Det blev utklassning, vågen och parisisk depression när Olympique Lyonnais fullkomligt tillintetgjorde Paris Saint-Germain i första semifinalmötet i Champions League.

Lyons nya skrytbygge Parc OL, med plats för 60 000 åskådare inför sommarens EM-slutspel, tog emot med knappa tio plusgrader.

Av de tre svenskorna i båda lag var bara Caroline Seger med från start men det var Lyon som inledde med en bekväm press. Paris la energin på att försvara sig och en kvart in i matchen såg det mesta ut som förväntat.

Därefter skulle olyckorna trilla in en efter en för Paris Saint-Germain och det började med ett horribelt missförstånd.

Ada Hegerberg kom ensam med PSG:s målvakt Katarzyna Kiedrzynek efter att PSG:s Jessica Hamraoui passade bollen bakåt, utan att vare sig Erika eller PSG:s keeper visste vem den var till. Hegerberg ska man inte ha emot sig helst i några lägen, och kanske framför allt inte i sådana. 1–0 efter en kollektiv tavla hos gästerna.

Dahlkvist inbytt

Ett par minuter efter ledningsmålet linkade PSG-försvararen Laure Boulleau av planen skadad och ersattes av Lisa Dahlqvist. Minuterna senare kom Ada Hegerberg med bollen på högerkanten i full karriär och friställde Égeunie Le Sommer som enkelt slog in 2–0 till Lyon.

Efter ytterligare två skador tvingades PSG till sitt tredje byte och det var tydligt att det inte var parisiskornas dag. Några minuter senare bekräftade Ada Hegerberg det intrycket med sitt andra och Lyons tredje mål för eftermiddagen.

Paris Saint-Germain hade då tvingats flyttat om så mycket i sin elva att det var osäkert om någon av försvararna visste vad de hette i efternamn och ännu mindre vad de hade för uppdrag.

Men Lyons anfall visste och när Eugenie Le Sommer frispelades av Élodie Thomis ett par minuter för paus stod det 4–0.

Än värre för gästerna: det såg ut som att Lyon mötte något av ligans nedflyttningshotade lag och inte den stora konkurrenten från huvudstaden.

5–0 kom från veteranen Camille Abily strax före paus och med fräscha inbytta fötter böjde Louisa Necib vackert in 6–0 och minuterna senare klackade sig Lotta Schelin obarmhärtigt förbi sin försvarare och slog in 7-0

Storpublik

På Parc Olympique Lyonnais gjorde de 22 050 åskådarna vågen.

Förra året slog Paris Saint-Germain ut Lyon ur Champions League i ett extremt tajt och målsnålt dubbelmöte. Det var inte parisiskornas mest sprudlande offensiva insatser, men en liten vink om att nya tider kanske var i antågande. Lyon hade dominerat både den franska och europeiska damfotbollen de senaste tio åren, men börjat få konkurrens både från Tyskland och från den egna huvudstaden.

Att Olympique Lyonnais för längesedan fått släppa herrarna i PSG framför sig i tabellen har man smärtsamt tvingas konfronteras med de senaste åren. Att damlaget behåller försprånget – och rentav utökar det – trots den offensiva parissatsningen, är förstås glada nyheter i de norra delarna av Rhône-dalen. Vad resultat av den här digniteten gör för intresset för turneringen är en diskussion vi kan ta en annan dag, men ingen kan ta ifrån Lyon att de spelar storartad fotboll.

Olympique Lyonnais, under klubbpresident Jean-Michel Aulas styre, är en välskött institution efter sina ekonomiska dimensioner. Akademien fortsätter att fostra talanger på export i hela Europa, damlaget forsätter att skörda framgångar och ödelägga allt motstånd. I stället för att som PSG värva in fyra, fem världsnamn inför varje år har Lyon behållit sin stomme i startelvan i säsong efter annan, och värvat klokt och sansat på de positioner där man behöver täppa till och steppa upp.

Envisa satsningar bär frukt

Trots sockrade lönekuvert och ekonomiskt aggressiva muskler suckas det i PSG:s korridorer om en klubbpresident som aldrig dyker upp på matcher och träning, och som gör sig oanträffbar när det ska förhandlas kontrakt.

Att Jean-Michel Aulas inte prioriterar damlaget av filantropiska skäl, utan lägger deras matcher på klubbens nya hemmaarena och lockar dit över 20 000 åskådare är ett bevis på hur långsiktiga och envisa satsningar bär frukt år efter år.

Hans kollega i Paris, Nasser al-Khelaïfi, kontrade inför CL-mötet med att bjuda in damerna till Parc des Princes till returmötet.

Det står 0–7 inför det, och hittar mer än 1 500 pers dit nästa måndag får det betraktas som en bedrift i Paris.

Han hade förstås kunnat vara på plats i dag, när ett av hans två a-lag spelade semifinal i Champions League, den där turneringen som de så väldigt gärna vill vinna.