Wernblooms Alkmaar vinnare i psykkriget

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-29

Försvarsmisstag sänkte Blåvitt i Holland

AZ-tränaren Gertjan Verbeek lyfte fram Göteborgs svaghet på fasta situationer inför matchen.

Han fick rätt.

Holländarnas 1-0 grundlade segern som till slut skrevs till 2-0.

Pontus Wernbloom drog längsta strået mot de före detta lagkamratern i första mötet i Europa League.

IFK Göteborg stod emot bra borta mot AZ Alkmaar i en halvlek. Blåvitt hade flera halvchanser, men Alkmaar var hyperfarliga i både omställningar och på fasta situationer, inte minst på hörnor.

I andra halvlek var det holländarna för hela slanten.

Ragnar Klavan nickade in 1-0 på en frispark, en situation där Göteborgs försvarsspel var svagt.

Sandberg felplacerad

Vid 2-0 får målvakten Markus Sandberg ta på sig målet. Han stod felplacerad, en bit ut i straffområdet, och lät Johann Berg Gudmundsson enkelt placera in bollen över honom tio minuter in på den andra halvleken.

Alkmaar fick igång sitt passningsspel och det såg ut som att det skulle kunna rinna iväg för den holländska klubben, som vann ligan för ett drygt år sedan.

Wernbloom återvänder

Det blev trots allt bara 2-0 och Blåvitt har fortfarande chansen till avancemang i Europa League-kvalet.

Nästa torsdag möts lagen på Gamla Ullevi.

Då återvänder Pontus Wernbloom till sin tidigare arena. Mittfältaren var nyttig för sitt lag och visade inga som helst tendenser att hålla igen mot polarna i Blåvitt.