Durmaz fina gest hyllas av damlandslaget

Av: Frida Fagerlund, Petra Thorén

Publicerad:

RENNES. Jimmy Durmaz skänker sin EM-kvalbonus till flick- och damfotbollen.

Gesten uppskattas av VM-laget.

– Vi är ett land som behöver alla, ett förbund, ett landslag. Så jag tror det är väldigt viktigt att vi samarbetar för någonstans vill vi alla åt samma håll, säger mittbacken Linda Sembrant.

Efter Nilla Fischers brandtal på Fotbollsgalan i november blossade en het debatt mellan dam- och herrlandslaget upp när lagkapten Andreas Granqvist kallade kritiken i talet för "orättvis".

Men efterhand har tongångarna ändrats och inför VM visar fler och fler spelare i herrlandslaget sitt stöd för damlandslaget som ska spela VM i Frankrike.

Jimmy Durmaz tog diskussionerna ytterligare ett kliv när han för SVT berättade att han tänker skänka sin EM-kvalbonus till damfotbollen.

Initiativet välkomnas och uppskattas av damlandslagets spelare.

– Det är kul att han går ut och stöttar. Det vi har fått höra från ledningen är att det går till flick- och damsidan för att väcka frågan om jämställdhet, säger Julia Zigiotti Olme.

Betyder det något att han gör det?

– Det är jättebra. Det är bra att det kommer från herrsidan och inte bara vi damer som ska dra upp frågorna hela tiden, säger mittfältaren från Kopparsbergs Göteborg.

Mittbacken Linda Sembrant är också odelat positiv.

– Jag har förstått att han vill ge den till damsidan i sin helhet för att visa upp att han tycker att den här frågan är väldigt viktig, säger hon och fortsätter:

– Alla olika sätt som folk kan bidra med är väldigt positivt. Framför allt vikten av att belysa att man tycker att både flick, pojk, dam och herr, att alla ska spela fotboll och få samma start.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så du känner att det är ett välkomnade initiativ?

– Ja, jag tror att så små grejer kan göra så mycket. Sen om det är genom att visa sitt stöd inför en match eller vad som helst, det viktigaste är att man belyser frågan och är med och vill visa att man tycker att alla förtjänar lika mycket.

Hur viktigt är det att herrlandslaget visar sitt stöd?

– Det är viktigt tror jag att vi visar att vi är en enhet. Vi är ett land som behöver alla, ett förbund, ett landslag. Så jag tror det är väldigt viktigt att vi samarbetar för någonstans vill vi alla åt samma håll. Vi älskar alla fotboll, det är därför vi är här. Gör vi något tillsammans kan vi göra det så mycket bättre än om vi är på varsin sida. 

Publicerad:

LÄS VIDARE