Bekräftat: Poya tar över U21-landslaget

Av: Kristoffer Bergström, Mattias Karlsson, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Poya Asbaghi.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi.

Poya Asbaghi blir ny förbundskapten för svenska U21-landslaget.

Det bekräftar nu Svenska Fotbollförbundet.

– Oerhört inspirerande. Jag tror det är bra för våra framtidsspelare att anpassa sig till olika sätt att spela, säger Asbaghi till Sportbladet.

Svenska Fotbollförbundet har varit på jakt efter en ny förbundskapten för U21-landslaget efter att Roland Nilsson tog över IFK Göteborg och Bartosz Grzelak gick till AIK.

Poya Asbaghi fick i sin tur sparken av IFK Göteborg den 3 september under sin tredje säsong i klubben.

35-åringen som är uppvuxen i Uppsala ska ha haft flera möten med fotbollsförbundet om förbundskaptensjobbet och under tisdagen var Expressen först med att berätta att valet fallit på Asbaghi.

”Gäller vara effektiv”

Vid lunchtid bekräftade förbundet att Poya Asbaghi tar över vid årsskiftet och har skrivit kontrakt till sommaren 2023.

– Det är en stor ära och jag känner mig oerhört inspirerad, säger Poya Asbaghi till Sportbladet. Jag har haft samtal med Håkan Sjöstrand och Claes Eriksson sedan en tid tillbaka och allt känns väldigt rätt nu.

Du har haft andra erbjudanden också?

– Ja, det har varit smickrande att få förfrågningar från olika klubblag. Jag blev överraskad att jag fick det med tanke på att säsongen var långtifrån slut än.

– Men det här kändes direkt som det mest prioriterade valet för mig. Det blir utvecklande för mig att verka i en landslagsmiljö, att jobba med väldigt spännande spelare – Sveriges största talanger – erfarna och rutinerade ledare och ställas mot internationellt motstånd, säger Asbaghi.

Siktar mot mästerskap

Hur fungerar din syn på fotboll ihop med landslagsverksamheten?

– Det är nog fler på utsidan som vill se det mer som svart och vitt. Jag har träffat och haft många och bra snack med Janne Andersson och Peter Wettergren när jag tränade IFK Göteborg. Det finns mycket som förenar oss i synen på ledarskap, kravbild, försvarsspel, att kunna spela och agera i båda riktningarna, till exempel.

Hur kommer U21-landslaget att spela under Poya Asbaghi?

– Förhoppningsvis en vinnande fotboll som gör att vi tar oss till mästerskap. Jag får se vilka spelartyper vi har och anpassa taktiken efter det. I grunden tror jag på att kontrollera matcher, hellre med bollen än utan den.

– I den fotbollsvärld som finns i dag med högra krav på anpassning tror jag det är nyttigt för våra framtida landslagsspelare att man lär sig olika sätt att spela fotboll, säger Asbaghi.

Tidigare guldtränare

Andreas Pettersson som är assisterande tränare i Gif Sundsvall bredvid Henrik Åhnstrand pekas ut som ny assisterande förbundskapten i U21-landslaget till Poya Asbaghi.

36-åringen från Luleå har tidigare varit assisterande förbundskapten för U21-landslaget i sex år under åren 2013–2018 inklusive EM-guldet 2015, han har innan det bland annat också varit assisterande tränare i Hammarby.

Sedan Roland Nilsson lämnade har U21-landslaget letts tillfälligt av förbundsmedarbetaren Claes Eriksson, som är chef för U-landslagsverksamheten.

Sverige misslyckades i förra veckan med att kvalificera sig för U21-EM i Ungern och Slovenien nästa år, efter en 4–1-förlust mot Italien i Pisa.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Andreas Pettersson i Gif Sundsvall.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.