Bilderna väcker ilska: ”Är löjligt”

Regn i Australian Open-kvartsfinalen

Ett 20-tal ungdomar räddade matchen mellan Elena Rybakina och Jelena Ostapenko.

De tvingades torka banan torr med handdukar.

”Det här är löjligt”, twittrar sportjournalisten Shane McInnes.

Himlen öppnade sig över Melbourne strax efter lunch, lokal tid, när kvartsfinalen i Australian Open mellan kazakiskan Elena Rybakina och den 25-åriga lettiskan Jelena Ostapenko pågick.

Vid ledning 3–1 för Rybakina i det första setet tvingades därför spelarna till ett 25 minuter långt uppehåll på grund av det regn som plötsligt föll på center court på Rod Laver Arena.

Oavlönade

Arenataket stängdes illa kvickt, men den vattensjuka banan behövde hjälp att torka upp.

Till undsättning kom en hel hord av bollpojkar- och tjejer, cirka 20 till antalet, som på sina bara knän svabbade upp vattnet med handdukar.

Bilderna har ifrågasatts runt om i världen, dels eftersom ungdomarna är oavlönade volontärer. Som jämförelse får de på US Open runt 115 kronor i timmen, medan Wimbledon betalar ut cirka 2 500 kronor i veckan till ungdomarna.

Vann i raka set

Andra menar att tennisen borde kommit längre.

Australiern och sportjournalisten Shane McInnes twittrade: ”Det måste finnas ett bättre och mer effektivt sätt att torka en tennisbana. Jag menar, 2023 – det här är löjligt.”

Enligt Tennis Australia var det helt enkelt det snabbaste sättet att få banan torr.

Matchen kunde sedermera återupptas. Rybakina vann i raka set och ställs nu mot Victoria Azarenka i semifinalen på torsdag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.