Ståhls tränare hotar att sluta: ”Svider så in i helvete”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

BRYSSEL. Diskusfinalen i Bryssel kan bli sista Diamond League-tävlingen för Daniel Ståhl.

Nästa år kan grenen strykas från Diamond League-programmet.

Då riskerar han att bli av med sin tränare också.

– Ja, offras diskusen så slutar jag som tränare. Då har jag fått nog, säger Vesteinn Hafsteinsson.

På fredagen är Daniel Ståhl storfavorit att vinna Diamond Leagues diskusfinal och förstapriset 50 000 dollar - nästan en halv miljon svenska kronor.

Men om bara några veckor kan grenen vara borta från framtidens Diamond League, som ska skäras ner från 32 grenar till 24.

Diskus, tresteg och 3000 meter hinder är de tre grenar som anses ligga närmast att plockas bort.

Det kan bli katastrofalt för Daniel Ståhl.

Han blir inte bara av med en av få chanser att kasta hem prispengar.

Han blir också av med sin tränare Vesteinn Hafsteinsson - allmänt erkänd som världens främsta i diskus.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Svider så in i helvete”

För Vesteinn är bestämd där han står i vestibulen på de aktivas hotell här i Bryssel.

Stryks diskusen har han fått nog. Då är det över.

– Ja, jag är en av de som kämpat hårdast för diskusen i hela världen. Jag har jobbat häcken av mig. Och så ska de kanske lägga ner grenen. Det svider i hjärtat om det blir av. Det svider så in i helvete.

– Det här är vår världscup. Chansen att visa upp sig och tjäna pengar. Att diskriminera vissa grenar och atleter är bedrövligt. Det är som att säga åt Roger Federer att du får inte vara med i Wimbledon längre. Eller säga till Tiger Woods att han inte får spela Masters, för att vi har lagt ner skiten. Eller som att Charlotte Kalla inte skulle få åka i världscupen. Andra idrotter växer och det blir fler matcher och tävlingar. Friidrotten vill dra ner på både grenar och tävlingar och jag har ingen förståelse för det.

– Jag har också kommit med förslag för att snabba upp det hela och göra friidrotten intressantare. Som att diskuskastarna värmer upp utanför arenan och sedan kommer in och kastar direkt. Inte som nu att de värmer upp 30-40 minuter innan de börjar kasta. Det finns så mycket annat man kan göra för att snabba på tävlingarna.

Men menar du verkligen allvar med att sluta?

– Ja, jag har redan sagt det till många av mina kollegor, att försvinner diskusen så slutar jag. Jag har fått nog av det här att offra atleter och grenar för att göra en 90-minutershow på tv. Diskusen är en av friidrottens äldsta grenar. Den förtjänar inte det här.

Men vad ska du göra i stället?

– Då blir jag pensionär. Jag fyller 60 nästa år och får göra någon annat.

– Men innan dess har jag sagt att jag ska göra en Greta Thunberg. Ställa mig utanför Internationella Friidrottsförbundets huvudkvarter i Monaco med en skylt och kräva svar. Där tänker jag stå kvar tills de pratar med mig. Det skulle väl blir en bra story, säger Vesteinn och skrattar för första gången.

Men det är ett skratt mitt i allvaret.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN