Tour de Ski

Kritiken mot Tour de Ski: ”Den har försämrats rejält”

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Tour de Ski har tappat sin forna stjärnglans.

Prispengarna har blivit mindre, etapperna tråkigare och det har väckts kritik mot att sprint väger för tungt i årets upplaga.

– Nu är det som att man lägger upp det för att det ska bli så ospännande som det bara kan bli och ingen fantasi i etapperna, säger Calle Halfvarsson.

När Tour de Ski introducerades var det många som höjde på ögonbrynen. Det var ett späckat tävlingsschema där stadssprintar varvades med jaktstarter och allt avslutades med en häpnadsväckande etapp upp för Alpe Cermis.

Nu är det mesta borta.

– Den har försämrats rejält. Det är en lite tråkigare tour. Tyvärr har inte Fis lyckats kan jag tycka med tourupplägget, säger Calle Halfvarsson.

Gynnar sprintåkare

Något som har kritiserats den här säsongen är sprintupplägget. Av totalt sex tävlingar är det två sprinttävlingar där seger ger 60 bonussekunder.

– Vi behöver fler distanslopp för att någon ska ha en chans att ta igen försprånget som sprintspecialisterna får. Alla som inte går vidare från prologen tappar automatiskt en minut. Det är för mycket, säger ryske stjärnan Alexander Bolsjunov till Match TV enligt VG.

Han får medhåll av Sveriges största hopp på damsidan inför avslutningen. Ebba Andersson ligger sexa i totalen. 1 minut och 14 sekunder efter ledande ryskan Natalja Neprjajeva.

– Det skulle jag väl säga är lite fakta. Sprintarna ger en väldigt stor fördel om man lyckas gå långt i dem, säger hon och fortsätter:

– Som för min del där jag har utmaning i just sprint så blir det så klart att mycket tid går till spillo där. Samtidigt är det något man vet om från början. 

Vill ha tillbaka jaktstarterna

Precis som vanligt under de senaste åren så har åkare hoppat av längs vägen. Senaste stjärnan i raden är Frida Karlsson. Therese Johaug kom inte ens till start.

Nu höjs röster för att något måste hända med touren om den inte ska tappa all glans.

– Även om det är ett mästerskap hade jag sett en längre tour och betydligt fler jaktstarter som packar ihop det litegrann och gör det spännande. Nu är det som att man lägger upp det för att det ska bli så ospännande som det bara kan bli och ingen fantasi i etapperna, säger Halfvarsson.

Gustaf Berglund lyfter den långa jaktstarten mellan Toblach och Cortina som ett exempel på vad som saknas.

– Jag tror att den hade kunnat gynna Ebba, säger han.

– Klart att det hade kunnat göra att det tätas ihop i sammandraget men nu ser tävlingsprogrammet ut som det gör och då är det bara att försöka åka så fort som möjligt på dem, säger Andersson själv.

Årets tour är framme vid sin slutdestination: Val di Fiemme.

Två etapper återstår.

Intill stadion tornar slalombacken Alpe Cermis upp. Till skillnad från de inledande åren så är det inte längre den som är först upp som står som slutsegrare. Jaktstarten har byts ut mot en masstart.

– Har man ett bättre upplägg och en lite längre tour och fler jaktstarter då kan man ta tillbaka den gamla jaktstarten också för då kommer det vara mer komprimerat, säger Halfvarsson.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Förtjänar att få sparken för det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de Ski

Calle Halfvarsson

Ebba Andersson

Världscupen i längdskidor