Nils van der Poel om tuffa träningen: Hjärndött

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nils van der Poel, 24, tränar över tusen timmar per år.

Men ett muskelplågande träningspass var värre än de andra.

– Det var hjärndött, säger han.

Stå på ett ben och böj dig ner i femton sekunder. Byt ben var femtonde sekund tills nio minuter passerat.

Ta en minuts vila.

Upprepa serien elva gånger till.

Under de två senaste timmarna har du fått leva dig in i hur en dubbel världsmästare lever. Nils van der Poel svettade sig igenom fyspassen när han byggde upp sin världsrekordsmuskulatur.

– Jag gjorde det ett par gånger. Det är inte de roligaste träningspassen men de gav ganska god effekt tror vi, säger 24-åringen när han sitter i bilen på väg hem till Trollhättan från Nederländerna och svarar på frågor från Sportbladets läsare.

”Synd att det inte ser coolt ut”

Hur mycket tar du i knäböj?

– Jag är definitivt en besvikelse när det kommer till max knäböj. Jag vet inte vad jag tar, men om jag ska ha arslet mot hälarna så kommer jag inte så himla långt över hundra kilo tyvärr.

Har du koll på hur fort du åker?

– Ja, det går att räkna ut väldigt exakt. När jag åker 100 00 meter är det 48 eller 49 kilometer i timmen.

I jämförelse skrinnar Connor McDavid, bland världens snabbaste hockeyspelare, i 40 kilometer i timmen. Ändå ser det inte så snabbt ut när du kör.

– Ja, det är lite synd att det inte ser snabbt och coolt ut. TV-bilden tar bort litegrann av upplevelsen. Skridsko handlar om att vara avslappnad och få det att bli harmoniskt samtidigt som det ska gå fort.

Läsarna bombarderade van der Poel med frågor om kost, ritualer, kungens hälsning och gitarrspelande. Och så var det ett par som ville veta mer om strumpor: har han på sig sådana under tävling?

”Raksträckorna känns märkliga”

Nils van der Poel berättar att han och de flesta rivalerna idrottar barfota.

– Det handlar om att man vill ha lite bättre kontakt med skon, så du får bättre kontakt med skenan och isen. Det är en liten detalj som kanske är en kulturgrej, men jag har blivit lärd så sedan jag var åtta år gammal så jag fortsätter göra det.

Hur mår dina fötter?

– De mår bra tack. Det är lite som att ha på sig skidpjäxor. Det skaver lite grann, det gör ont emellanåt, men då får man ta av sig skridskorna och vila fötterna ibland.

Kan du göra översteg åt höger?

– Ja, men det är bara för att jag var bandyspelare som liten. Det går otroligt mycket långsammare om jag ska åka åt andra hållet. Vi testar en gång om året för att prova hur det är, men även raksträckorna känns märkliga när man åker åt fel håll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN