Längdskidor

Kajsa Bergqvist: Det var vändpunkten för mig

Linn Svahn tar inspiration efter missat OS

Av: 

Felix Tornberg

SPORTBLADET

Linn Svahn missar OS till följd av en axelskada.

För att komma tillbaka tar hon inspiration från ett annat känt svenskt OS-öde – det Kajsa Bergqvist var med om 2004.

– Det var den största prestationen i min karriär, säger Bergqvist.

Att Linn Svahn missar OS är ett tungt bakslag. Men det går att ta sig tillbaka trots att dina drömmar krossats precis framför näsan på dig.

Svahn tar sin inspiration från Kajsa Bergqvist.

– Det är inte de fallen ner till botten som definierar en idrottare, utan de gånger man kan vända någonting tufft till någonting väldigt bra. Jag ser många som inspirationer när man missat ett OS-år och kommer tillbaka som en fulltankad idrottare. Där har vi Kajsa Bergqvist som är riktigt imponerande med sin hälsena, säger Svahn på onsdagens pressträff.

Bergqvist var förmodligen världens bästa höjdhoppare när hon bara veckor innan OS 2004 i Aten slet av sin hälsena.

– OS är bara vart fjärde år. Det är nästan det enda man tänker under ett OS-år, och man får nästan lite tunnelseende. Jag hade miljoner bilder i huvudet av hur jag skulle hoppa och hur jag skulle slå världsrekord. I mitt huvud gjorde jag det. Sedan är det bara totalt slut. Det var jävligt jobbigt för mig mentalt de första veckorna. Man kände en sorg mer eller mindre, säger hon.

”Då haltade jag till gymmet”

Bergqvist fick benet gipsat och slängde upp det i soffan. Så spenderade hon sin första tid efter skadan. Men sedan kom vändpunkten.

– Jag låg där och tyckte synd om mig själv. Sedan såg jag Carolina Klüft ta sitt guld. Och sedan den magiska eftermiddagen där Stefan Holm och Christian Olsson vann sina guld. Då bestämde jag mig för att det fick räcka. Jag haltade direkt till gymmet och bestämde mig för att jag skulle komma tillbaka starkare än någonsin, säger hon.

Hon gjorde just det. Och hon sitter på alla nycklar.

”Det visar att det kan gå”

– Jag hade en sjukgymnast, Per Johansson, som följde mig överallt. Och så hade jag min egen beslutsamhet. Rehab kan vara ganska tråkigt, men jag satte upp mål för mig själv för att hitta tävlingsnerven. Jag försökte hela tiden sätta nya rehabrekord. Nu i efterhand kan jag se att jag blev en bättre höjdhoppare av det, säger Bergqvist.

Och som hon kom tillbaka. Bara ett drygt år senare vann hon VM-guld i Helsingfors.

– Det är den händelse i min karriär som jag är mest stolt över. Det är det eller när jag slog världsrekord inomhus (2,08). Det är färre som gjort det. För mig personligen är den resan tillbaka det känslomässigt största, säger hon.

Det gick för Kajsa Bergqvist. Det gick för Sarah Sjöström. Det kan gå för Linn Svahn.

– Det är väldigt tråkigt att höra om hennes skada. Men väldigt kul och hedrande att hon använder min resa som inspiration. Det visar att det kan gå att komma tillbaka. Inte bara att komma tillbaka, utan till den yttersta eliten, säger Bergqvist.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Världscupen i skidor 2021–2022: Alla tävlingar och tv-tider

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Kajsa Bergqvist

Linn Svahn

Friidrott