Publicerad 2023-01-18

GÖTEBORG. Portugal jublade efter 28–27-segern mot Brasilien.

Då fick Brasilien straff efter videogranskning.

Det tackar Sverige för.

Kanske har vi nedvärderat Sveriges seger i VM-premiären mot Brasilien trots allt.

Brassarna verkar kunna ställa till det för de lag (Portugal, Island och Ungern) som nu kommit till Göteborg och Sveriges grupp i mellanrundan.

Det fick Portugal, som kom som segrare i grupp D efter att besegrat Ungern med sju mål i måndags, känna på i dag.

– Det var en tuff match men jag tycker att vi förbättrade mycket av de misstag vi gjorde i gruppspelet, säger Brasiliens Rogerio Moraes.

Matchen var en jämn tillställning från start. Eller ja, det gäller ju alla matcher då man börjar på 0–0, men ni förstår nog vad vi menar.

Inget av lagen hade mer än två måls försprång och ledningen växlade fram och tillbaka i en match med ganska lusigt tempo.

Supertalangen såg ut att ha avgjort

I andra halvlek satsade Portugal på sitt berömda 7-mot-6-spel men utan att få utdelning.

Brasilien fick jubla åt ett oavgjort resultat istället för en förlust.

Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider – då spelar Sverige

Med en halv minut såg Portugals 17-åriga supertalang Francisco Costa ut att ha avgjort matchen med sitt mål till 28–27.

Det stod också klart när Brasilien drog sitt sista skott, i den allra sista sekunden på frikast, i Portugals försvarsblock.

Men medan Portugal jublade protesterade Brasilien.

Rött kort och straff för spelsabotage

Domarna valde då att videogranska det sista skottet.

– Jag tycker det är bra att de kollade video för ibland går det för fort för att domarna ska hinna se, säger Moraes.

Det visade sig då att Portugals Alexis Borges stått för nära frikastskytten när han blockade skottet. När det händer under den sista halvminuten betraktas det som spelsabotage: rött kort till Borges och straff till Brasilien. Den förvaltade Jean Pierre Dupoix perfekt och matchen slutade oavgjort.

– Jag var orolig innan straffkastet att fajten skulle vara förgäves men det var en sån lättnad när den satt, säger Barcelonas Thiagus Petrus.

Det är förstås ett resultat som Blågult kan jubla åt hemma på sitt hotell. För därmed har en av huvudkonkurrenterna om gruppsegern redan tappat en poäng i mellanrundan.

– Nu hejar vi på Sverige och hoppas de vinner alla matcher, säger Thiagus Petrus.