Därför sätter sig svenskarna i klistret – frivilligt

Klistret räddade Niclas Ekbergs karriär

Publicerad 2023-01-17

GÖTEBORG. Har ni undrat varför handbollsspelarna springer runt och fingrar på sina skor hela tiden? Ibland på lagkamratens känga också, eller till och med på motståndarens.

– Det är direkt avgörande för mig, säger linjespelaren Oscar Bergendahl.

Här får ni svaret.

16 burkar klister har landslagets materialförvaltare Christian Åhman med sig på VM.

Klistret är VM-spelarnas bästa vän och viktigaste ”redskap”. Det står alltid en öppen burk vid sidlinjen under matcher och träningar.

Men allt hamnar inte på spelarnas händer.

Flera av spelarna sätter också ett lager klister på skorna (med en bit tejp emellan för att skydda skorna).

Det är därför spelarna jämt och ständigt böjer sig ner och fingrar på utsidan av sina skor. Alla har inte med sig klister ut på planen på skon utan tar från en lagkamrats. Det är också kutym att man får ”låna” av motståndarens sko om det behövs.

– Andreas (Palicka) brukar komma och ta av mig, säger Niclas Ekberg.

”Bygger upp ett lager på foten”

Sportbladets fotograf Pontus Orre fångade på bild när linjespelaren Oscar Bergendahl tar en rejäl klick klister från sin sko under Sveriges VM-premiär.

– Om man svettas väldigt mycket som jag gör försvinner klistret på händerna och då har man lätt till foten och kan ta klister, förklarar Bergendahl.

Hur mycket klister har du där?

– Det är ganska individuellt från spelare till spelare. För egen del har jag en hel del eftersom jag spelar på linjen och min uppgift är att fånga bollen och då kan det vara en fördel att ha klister på bollen. Jag bygger upp ett litet lager på foten.

Vad betyder det för din del?

– Det är direkt avgörande för mig eftersom jag svettas så mycket. Det glider ur händerna på en. Att ha det lättillgängligt på foten är en fördel.

Hans kollega på linjen, Fredric Pettersson, tror att just linjespelarna är bland dem som tar mest klister av alla spelare.

– Mittsexor brukar ha mycket klister. Speciellt de som spelar både försvar och anfall. Man blir ju av med mycket i försvaret när man hela tiden tar på svettiga anfallare, säger Pettersson.

Oscar Bergendahl med klister på skon.

Klistret räddade Ekbergs karriär

Niclas Ekberg är mer sparsam.

– När man väl klistrat in bollen inför matchen behöver man bara ta pyttelite när man blivit fuktig på händerna för att behålla den nivån.

Han pekar ut sin lagkamrat från Kiel, vänsternian Eric Johansson, som den störste (miss)brukaren av klister i det svenska VM-laget.

– Eric använder mest. Det är det unga gardet, det har blivit någon ”nisch” där. De har så mycket klister. Albin (Lagergren) använder också mycket. Jag är mer av den gamla skolan (skratt).

Men klistret har faktiskt räddat Ekbergs karriär.

Under hans ungdomstid hemma i Ystad fick man inte börja använda klister förrän i junioråldern (17–18 år). Åren just innan dess, när man började använda en större boll (men utan klister), var Ekberg liten till växten och hade små händer. Han hade helt enkelt svårt att greppa bollen och var därför nära att lägga av med handbollen.

– Jag var nära att sluta. Jag spelade fotboll också, som var betydligt lättare för mig, säger Ekberg.

– När vi sedan fick börja med klister fick jag en jäkla fördel då jag hade lärt mig en massa grejer för att kompensera för att jag hade hade svårt att greppa bollen.

20 år gammal debuterade Ekberg i landslaget med att göra tolv mål.

Nästan 15 år senare är han på topp tio-listan över landslagets främsta målskyttar genom tiderna med sina 811 fullträffar.

Följ ämnen i artikeln