”Inte hängt med andra nationer”

Burman om förändringarna

Publicerad 2020-04-28

Igår fick svenska skidlandslaget en ny vallachef.

Skidåkaren Jens Burman uppskattar beslutet.

– Jag tycker inte att vi har hängt med andra nationer vallamässigt i år, säger Jens Burman.

Följ ämnen
Längdskidor

Jens Burman och övriga skidåkare i svenska landslaget har smått börjat barmarkssäsongen inför kommande tävlingsperiod sent i höst.

De följer samtidigt utvecklingen inom Svenska skidförbundet. Efter den turbulens som varit faller pusselbitar på plats.

Nya längdchefen Daniel Fårhaeus och nya landslagschefen i Anders Byström bygger organisationen och igår presenterades en ny vallachef, Petter Myhlback.

Anders Niemi väljer att hoppa av som chef efter ett år, något som var planerat enligt honom själv.

Burman.

Jens Burman ser positivt på en omstart för vallateamet.

– Jag tycker att det ska till en förändring.  Man måste göra något annorlunda för att man ska få till en förbättring. Jag tror att det behövs nytt folk och ett nytt arbetssätt, säger han.

Han tycker att Sverige halkat efter konkurrerande nationer och vallainsatserna var i fokus vid flera tillfällen i vinter. Daniel Fårhaeus bekräftar för Sportbladet att flera åkare i utvärderingarna efter säsongen pekat på brister i vallningen, men påpekar att beslutet om att tillsätta en ny vallachef fattades innan utvärderingarna var klara.

Vilka svagheter har åkarna lyft?

– Jag tror man kan säga att det finns kunskap i vallatrailern, men man skulle kunna säga att det handlar om att skapa kommunikation och trygghet. Kommunikationen har vi pratat mycket om. Det är viktigt när man står där inför tävling och ska välja skidor. Det blir lätt hänt att det är vallarna som får skulden, men åkarna har också ett ansvar.

Både glid och fäste

Jens Burman tycker dock inte att det brustit i kommunikationen, utan mer i vad som skett med den information åkarna givit.

– Jag tycker inte att det är en brist på kommunikation på så sätt att det är svårt att prata med varandra. Om de (vallarna) sen gör som vi säger är en annan sak. Det har inte varit svårt att prata, men man ska ta åt sig det som sägs och göra annorlunda till nästa gång, säger han.

Har det inte varit så?

– Ibland känns det som att man har sagt vad man tycker men så har det ändå fallit tillbaka lite i gamla mönster.

Vad är det som inte har fungerat, glid eller fäste?

– Generellt tycker jag att det är enklast att känna om man bommar fäste och jag har upplevt att det har varit svårast. Men det finns tävlingar där glidet inte heller varit bra. Så det är kanske helheten man måste titta på för att hitta nya vägar, säger han och pekar på en faktor som kan bli bättre:

– Jag tror inte att det är dumt att man verkligen satsar på bra teståkare, unga fräscha skidåkare som nyss lagt av. Som kan vara ute och åka hela dagarna och verkligen har bra teknik i skidåkningen så de kan känna skidorna på ett sätt som vi åkare kan göra. Att ha bra teståkare är en viktig faktor, säger Jens Burman.