Byström blir ny chef för skidlandslaget

Av: Emelie Fredriksson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har stormat kring svenska skidlandslaget men nu formas organisationen som ska ge lugn och ro.

I dag står det klart att man värvar skidskyttelandslagets landslagschef Anders Byström 42.

– Trygghet och stabilitet är viktigt för det här laget och det hoppas jag att jag kan bidra med, säger Byström.

Det har varit uppståndelse kring det svenska skidlandslaget den senaste veckan. Kritiken blev tydlig i och med Stina Nilssons besked om grenbyte. I samband med det avslöjade Sportbladet att Stina Nilssons besvikelse på skidlandslagets organisation gjorde beslutet att lämna längd för skidskytte lättare att fatta.

I dag står det klart att man värvar skidskyttelandslagets landslagschef Anders Byström till samma roll i längdlandslaget.

Processen beskriver han som omfattande men snabb och han informerade ett överraskat skidskyttelandslag under gårdagen.

– Det känns spännande och intressant. Längdskidor är ändå det jag kan bäst så det känns som en naturlig väg att gå, säger Anders Byström.

Byström har varit landslagschef i skidskyttet i ett år, och hade två år till på kontraktet. Han har lång erfarenhet inom längdskidor som tränare i både Sverige och Norge.

”Blev överraskad”

Är detta en tjänst du siktat på?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag blev överraskad när jag blev kontaktad. Jag har fokuserat på skidskyttet nu och inte tänkt på det.

Varför tror du att de ringde dig?

– Jag hoppas att någon sagt något bra om mig. Att de tror på ledarskapet och att jag kan bidra med en stabilitet.

Sportbladet var tidigare i veckan i kontakt med längdchef Daniel Fåhraeus, som bekräftade att den nya landslagsledningen kommer att väga in den kritik som funnits bland damåkarna.

Byström har hängt med i den senaste tidens rapportering kring missnöje och splittringar och hoppas på andra typer av texter kring längdlandslaget framöver.

– Jag är inte insatt hur det varit och vill gärna se framåt. Det har varit mycket rubriker som tagit fokus. Jag hoppas komma in och att vi kommunicerar med varandra och får till en bra stämning i hela gruppen. Att det blir rubriker om sportsliga saker.

Jobba mot ett gemensamt mål

Är tanken att du ska in och ena laget nu?

– Det handlar absolut om att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål. Gemensamma värdegrunder tror jag är viktigt att jobba med. Men det är något vi får snacka om när jag börjar på riktigt.

Stina Nilsson byter från längdskidor till skidskytte och du går från skidskytte till längd...

– De sakerna har inte med varandra och göra. Men jag förstår att man tänker lite så. Det är verkligen jättekul med henne i skidskyttet, hon är verkligen motiverad. Det blir jättespännande att följa henne och bara att önska lycka till!

Längdchefen Daniel Fåhraeus är nöjd över tillskottet i ledningen.

– Jag är själv ny och håller på att lära mig kulturen. Nu kan vi ha varandra som bollplank, en till person att styra skutan. Han blir en viktig, viktig pusselbit.

De närmsta veckorna kommer de sätta sig ner och diskutera organisationen och titta på tränarstab och så vidare.

– Vi börjar inte i dag. Han har ett annat jobb som ska avslutas, men förhoppningsvis kan han komma loss på lite kvällar. Vi ska titta på målbilden, vart vi ska och vilka som ska med.

Byström tillträder sin tjänst 1 maj.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE