Hattfiasko i OS: ”Tillhör sporten”

Kittel stoppar från att bära hatt

Publicerad 2021-07-21

TOKYO. Dressyrlandslaget är på plats i Tokyo för att jaga guld.

Då har Patrik Kittel, 45, tvingats lämna sin käraste (?) ägodel hemma.

– Jag tycker om min hatt och det står jag för, säger han.

Hästen är med, fracken är med, men hatten har Patrik Kittel fått lov att lämna kvar hemma i Sverige. I slutet av 2019 beslutade FEI (internationella ridsportförbundet) att den klassiska attiraljen ska förbjudas till förmån för en ridhjälm.

Ett beslut som – på allvar – river upp känslor.

– Personligen tycker jag ju att hatten tillhör ridsporten. Jag tycker också att när man är över en viss ålder så ska det vara valfritt, säger Kittel.

”Får acceptera”

I Sverige har hjälm varit obligatoriskt sedan 2017, skriver DN, så Patrik Kittel och alla de andra har vant sig. Men OS i Tokyo blir alltså det första ”hatt-lösa” olympiska spelen.

– Nu har vi ett beslut att förhålla oss till och då får man acceptera det. Det viktigaste är att fokusera på OS och inte vad han har på huvudet.

Men du hade hellre kört i hatt?

– Absolut.

Kommer det kännas tomt utan?

– Haha! Om jag säger så här: Jag tror inte jag kommer prestera sämre bara för att jag inte har en hatt på huvudet. Men jag tycker om min hatt, det står jag för.

Är det bara rent estetiskt, eller vad är det som är så bra med hatten?

– Nej men som jag sa: Jag tycker att det tillhör sporten. Det var så det såg ut när jag var liten, det var det jag kände igen med den här sporten, att man hade hatt och frack. För mig är det en del av ridkonsten. Men saker och ting utvecklas, jag måste kanske ta bort barnasinnet och gå vidare, säger Kittel.

”Vi är på gång”

Han tror att Sveriges medaljchanser i OS är goda.

– Vi har ett väldigt bra lag, hästarna har presterat i världsklass hela året och jag har vunnit de senaste fyra internationella starterna så ja, vi är i alla fall på gång. Sedan kommer det alltid vara dagsformen på hästarna som är avgörande, säger 45-åringen.

Kittel med hatt.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Följ ämnen i artikeln