Norge avstår loppen i världscupen

Sverige i möte om att göra likadant

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Norge ställer in all medverkan i världscupen för resten av året.

Beskedet har fått det svenska landslaget att överväga samma sak.

– Så snart hela planen är klar kan jag göra en slutgiltig medicinsk bedömning, säger läkaren Per Andersson.

Det svenska landslaget i längdskidor satt under tisdagen i möte. Ledarna diskuterade om åkarna skulle få ställa upp i resten av årets världscupslopp, eller om smittorisken var för stor.

Slutgiltigt besked ska de ge under onsdagen.

– Vi jobbar för fullt men har inte kommit fram till något konkret. Vi tittar på alla parametrar som finns men behöver samla mer fakta innan vi tar beslut, säger längdchefen Daniel Fåhraeus.

Era åkare vill tävla vidare om det är säkert. Vad har det för betydelse?

– En bra fråga. Det är en av alla parametrar. Deras verksamhet och yrkesutövning är att åka skidor. Dessutom säger idrottsministern att det är viktigt att elitidrotten får fortsätta. Det måste vägas in.

Kläbo hade redan ställt in

Diskussionen är en följd av att Norge just meddelat att de ställer in sin medverkan i Davos 12-13 december och Dresden en vecka senare till följd av pandemin.

– Det är ett svårt beslut, men efter grundliga diskussioner internt anser vi att detta är det riktiga för längdskidåkarna så som situationen är nu, säger Torbjørn Skogstad som leder den norska längdkommittén.

1 januari 2021 börjar Tour de ski. Det ser heller inte ut att bli något norskt deltagande där, även om det beslutet inte är hugget i sten.

Beskedet var inte oväntat. Den norske stjärnan Johannes Hösflot Kläbo meddelade i går att han avstår resten av årets tävlingar.

– Jag har funderat på det här en stund. De började i samband med världscupavslutningen förra säsongen. Osäkerheten blev förstärkt ytterligare under vistelsen i Ruka. Det kändes tryggare inför resan än som situationen sedan blev i Finland, sa han i ett pressmeddelande.

Vinterns höjdpunkt för åkarna är VM i Oberstdorf i slutet av februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE