Handboll

Solberg: Därför tar jag inte ut ”Stycket”

Förbundskaptenen svarar på frågan alla ställer sig

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Många vill se Andreas ”Stycket” Nilsson i landslaget igen.

Det vill han själv också.

För Sportbladet förklarar nu Glenn Solberg varför han inte tar ut världsstjärnan.

Oscar Bergendahl fick visserligen ett mindre landslagsgenombrott i rysaren mot Tjeckien, framför allt i försvaret men också som linjespelare framåt.

Annars är det ett faktum att Sverige sliter med sitt linjespel efter VM-succén för ett år sedan. I OS radade man upp missade avslut från linjen och knappast någon av landslagets mittsexor rankas bland världens tio bästa offensivt sett.

Samtidigt sitter en av dem som gjort just det i snart tio år, rankats bland världens tio bästa linjespelare, hemma i ungerska Veszprem och vill inget hellre än att vara med i landslaget igen.

Men han får inte. Glenn Solberg tar inte ut honom.

Vi pratar förstås om Andreas ”Stycket” Nilsson. Han var med i Solbergs första trupp, i november 2020, men har ratats sedan dess.

Under EM har petningen aktualiserats igen av experter, tyckare och landslagssupportrar och efter matchen mot Tjeckien frågade Sportbladet ut Solberg i ämnet.

”Inget personligt”

Varför är inte ”Stycket” med?

– Jag har tagit ut de linjespelare som jag tror är bäst för landslaget. Så enkelt är det. De som är med här i dag gör landslaget bättre än de andra som jag inte tagit ut. Mycket mer finns det väl inte att säga om det. Det är säkert många andra spelare på andra positioner som inte är med här och som man kan ställa samma fråga om. Det finns många bra handbollsspelare i Sverige och att ta ut 16–18 varje gång är svårt.

När Nilsson inte kom med i VM-truppen för ett år sedan var anledningen, i varje fall enligt honom själv, att han ville ha två dagar ledigt i början på uppladdningen, vilket han inte fick och därför blev det inget VM för 31-åringen.

När Sportbladet pratade med Nilsson i samband med OS i somras trodde han inte på att det var sportsliga skäl bakom petningen utan att det var diskussionen om ledighet inför VM som gjorde att han tappade sin plats i landslaget.

– Den fällde mig, sa han.

Är det kopplat till det?

– Nej.

Är han inte en av Sveriges två-tre bästa linjespelare? Framåt i alla fall?

– Det finns säkert de som menar det. Men som jag ser det så är det ett totalpaket och med sättet vi vill spela på så menar jag att de som är med här är bättre.

Handlar det om personlighet och gruppdynamik?

– Nej. Det är sportsligt. Jag upplever Andreas som en väldigt snäll och go kille – och en duktig handbollsspelare som spelar i ett duktigt lag. Det har inget att göra med att han tackade nej (kring VM) eller något hos honom som person. Jag upplever honom som en hygglig och fin karl.

”Stycket” var med på den famösa utekvällen i Malmö under hemma-EM 2020 som växte till en landslagsskandal.

Har det något med den utekvällen under EM att göra eller något annat han har gjort?

– Nej, det är som sagt inget personligt eller att han tackat nej. Det är rent sportsliga grunder som gör att jag, eller vi, menar att de som är här nu är de som är bäst för landslaget.

”Förstår att folk har en annan syn”

Men trots att mittsexspelet inte fungerat och det numera är större trupper (18–20 spelare) så finns det ändå inte plats för honom?

– Jag menar att de som är här – Max (Darj), Fredric (Pettersson) och Oscar (Bergendahl) – är bättre för landslaget. De visar sig från en väldigt bra sida. Bergendahl har varit bra både mot Spanien och Tjeckien. Han har absolut förtjänat att vara här och Felix Möller är en spännande spelare för framtiden. Vi hade med Jesper Nielsen på samlingen senast... Vi följer med och det är svårt att ta ut en trupp.

Men Nilsson är inte ens med i bruttotruppen på 35 spelare. Där ingår i stället Nielsen och Anton Lindskog förutom de fyra som är med på EM. Nilsson har alltså minst sex spelare före sig i dagsläget och det innebär också att han inte kan ringas in till EM, vilket många gärna hade sett annars när nu Darj drabbats av corona.

Det känns ju som att han inte kommer att spela i landslaget så länge du är förbundskapten?

– Så känner inte jag faktiskt. Det gör jag inte. Nu har jag tagit ut de spelare som jag menar, eller vi menar, är bäst för landslaget. Jag har förståelse för att andra tycker annorlunda. Det finns nog många andra spelare också som folk vill ha med i landslaget. Det har jag full respekt och förståelse för.

Solberg och Nilsson har inte haft kontakt på över ett år nu.

Men han spelar där han spelar och är ofrånkomligen en mycket duktigt mittsexa – kan det inte komma ett läge där du skulle behöva honom och det därför är idé att ha en dialog med honom?

– Jo, jag följer med och ser matcher, jag har sett flera matcher med Veszprem, och försöker ha en dialog. Men det finns en gräns för hur många jag kan ringa och snacka med. Det finns också flera spelare som varit med i landslaget efter Andreas som det varit svårt att hålla kontakten med. Det är svårt att ta ut ett landslag och jag förstår att folk har en annan syn än mig och mitt ledarteam. Men vi tror på den väg vi har valt och det vi står för. Sedan försöker vi göra de bästa valen utifrån det och få fram det bästa landslaget.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Slutbetygen: Så bra var alla svenska spelare i EM

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-EM (Herrar)

Andreas Nilsson (Handboll)

Glenn Solberg