Staffan Olsson om sin självbiografi

”Kan vara rätt taskig mot mig själv”

Uppdaterad 2022-06-08 | Publicerad 2022-06-07

Hur fan gick det till?

Det är titeln på Staffan Olssons självbiografi – som släpps i dag och enbart som ljudbok.

– Det har varit som att gå i terapi, säger den folkkäre handbollsprofilen.

Vi får anekdoter som när Bengan Boys under EM 1994 ringde för 100 000 kronor med två mobiltelefoner som Telia sponsrat dem med men också tunga ögonblick som när han stängde in sig i en garderob och storgrät under OS eller när han, på väg att bli utbränd, skulle hämta sin son hos en kompis men plötsligt inte visste var han var eller vart han skulle.

Men framför allt får vi Staffan Olssons liv berättat från början, hur idrotten och framför allt handbollen blev en tillflyktsort när han betraktades som ett problembarn i skolan, till...nej, inte slut förstås, men i princip fram till i dag när handbollslegendaren nu släpper en ljudbok om sitt liv, ”Hur fan gick det till?”, tillsammans med tidigare poddaren (Studio Allsvenskan) och numera ljudboksproducenten Philip De Giorgio.

Det var De Giorgio som kom med idén.

– Det lät som en spännande grej; lite nytänk med ljudbok och det gjorde mig nyfiken, säger Olsson inför boksläppet i dag.

”Jag är lyckligt lottad”

Man hör mest Olsson själv prata i ljudboken, från de många timmar som De Giorgio intervjuat honom. Sedan har man klippt in ljudet från tv-referat av klassiska Bengan Boys-matcher och då och då summerar De Giorgio händelseförlopp eller läser ur någon tidningsartikel.

– Jag fick göra otroligt mycket reflektioner och tänka tillbaka. Jag tycker lite synd om Philip för det har varit som att gå i terapi för mig. Men det var väldigt roligt och jag känner mig nöjd med hur det har blivit. Sedan får vi se hur det tas emot.

Staffan Olsson under sin tid med Bengan Boys.

Har reflekterandet gett dig några nya insikter?

– Lite som titeln säger: hur fan gick det till? Efter min andra hjärtoperation (2011) har jag känt att jag är lyckligt lottad och jäkligt tacksam. Det är mycket tillfälligheter i livet och i handbollen: man får just den tränaren då, går till den klubben eller gör den matchen där och då. Då känner jag mig jäkligt tacksam för hur det har gått för mig. Sedan har jag förstås lagt ner en jäkla massa tid och träning. Men man ska ha lite tur också.

”Kan vara taskig mot mig själv”

När man lyssnar får man uppfattningen att du hade ett bra självförtroende på planen, där du kunde fortsätta skjuta trots att du missade, men lite sämre utanför där du tog åt dig mycket av kritiken du fick?

– Jag hade ingen broms på planen och det blev både roliga och tråkiga matcher på grund av det. Jag blev lite lugnare efter ett par år i Kiel, lite mer disciplinerad. Men den där spärren har jag nog aldrig haft på planen. Men jag grubblade mycket på det efteråt. Jag kan nog känna att jag funderar onödigt mycket på saker jag gör och säger, kanske framför allt i intervjuer och runt handbollen. Då kan jag vara rätt taskig mot mig själv, säger 58-åringen.

Vad är du mest nöjd med när det gäller ljudboken?

– Att jag vågade göra det. Det är lite klichéaktigt att säga att man slängt sig ut för en klippa, men jag har provat något nytt. Sedan har jag haft förmånen att få jobba med unga människor och deras kreativitet och nytänk. Det blir jäkligt inspirerande och man lär sig nya saker. Jag får också energi av det. Och på det digitala omslaget står det att jag är författare. Det kommer jag att ta med i mitt cv (skratt).

Ljudboken släpps i dag (7 juni).

Följ ämnen i artikeln