OS 2022 i Peking

Efter alla turer – Kalla ser ut att köra OS-premiären

”Jag kommer att vara så redo”

Av: 

Petra Thorén

Anna Rydén

SPORTBLADET

Charlotte Kalla tog sista platsen i OS-truppen.

Nu pekar allt på att skidstjärnan får förtroendet redan i premiärdistansen skiathlon.

– Jag kommer att vara så redo jag bara kan bli, säger Charlotte Kalla, säger 34-åringen.

Skidlandslaget är på plats i Livigno och nästa torsdag går flyget till Peking. OS inleds med skiathlon för damåkarna den 5 februari.

Andra distansen är sprint och redan nu står det klart vilka fyra åkare som kommer att representera Sverige på den korta distansen. Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Anna Dyvik och Emma Ribom bekräftar alla att de fått klartecken för att köra.

Ingen av dem kommer att köra skiathlon.

– Jag vet att jag ska åka sprinten. Får jag välja fritt vill jag åka sprint, teamsprint och gärna stafetten om jag är i slag. Som loppen ligger nu kan andra göra det bättre i distans än vad jag kan. Skiathlon är det lopp som skulle vara ett alternativ, men eftersom den ligger först är det inte ett alternativ med tanke på sprinten, säger Maja Dahlqvist.

– Jag vet att jag ska åka sprinten. Jag tror inte att någon av oss sprintåkare kommer att åka skiathlon, säger Anna Dyvik.

Emma Ribom har haft en säsong där finalplatser i sprint har blandats med förkylningar och sjukdomsbesvär.

– Jag tror det kan bli tufft för mig att gå en skiathlon så pass tajt in på och jag vill komma fräsch till en sprinttävling, så det kommer bli min första tävling på OS.

Du har öppnat för att köra distanslopp på OS men kan du tänka dig en skiathlon tre dagar innan sprinten?

– Jag prioriterar sprinten så som svar på din fråga: Nej, påpekar Jonna Sundling.

Det innebär att av gruppens åtta åkare finns det fyra kvar: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Moa Olsson – och Charlotte Kalla.

”De är medvetna om det”

Allt pekar alltså på att Charlotte Kalla, som gör sitt fjärde OS i Peking och som fick kämpa hårt för att få en plats, kan se fram emot att starta i den distans hon vunnit OS-silver (2014) och OS-guld (2018) i.

– Jag vet fortfarande inte, det är Byström (Anders, landslagschef) tillsammans med tränarna som tar ut laget. Men jag hoppas, hoppas på att jag får åka skiathlon och även andra distanser. Det är det jag förbereder mig för. Jag kommer att vara så redo jag bara kan bli, säger 34-åringen själv.

Ingen Halfvarsson i sprint

Tränarduon Magnus Ingesson och Stefan Thomson vill dock inte bekräfta vilka åkare som får chansen i premiären.

– De som ska åka första distansen är medvetna om de ska göra det. Däremot har vi inte offentliggjort det. I sprinten var det en ganska tydlig uttagning.

Finns det möjlighet att dubblera, skiathlon och sprint?

– Möjligheten finns ju alltid. Men om det är rätt eller bra…? För sprintåkarna är det huvuddistansen och att rikta krut mot det är det viktigaste för dom, säger Magnus Ingesson.

På herrsidan är det Oskar Svensson, Anton Persson, Johan Häggström och Marcus Grate som kör sprint. Det trots att Calle Halfvarsson, med sin femte plats i den klassiska sprinten på Tour de Ski, har varit bäst den här säsongen.

– Sprinten kommer jag inte få köra. Där har de tagit ut de som ska åka och jag har sagt också att jag inte varit så intresserad av sprint i år. Jag hänger inte med där, säger Calle Halfvarsson.

Jens Burman, William Poromaa, Calle Halfvarsson och Leo Johansson är därmed aktuella för skiathlon.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Thorén: Sundling kan bli Sveriges egen Björgen

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Charlotte Kalla

Magnus Ingesson

Calle Halfvarsson

Anna Dyvik

Vinter-OS

Världscupen i längdskidor