Kournikova-kopiorna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-17

Nu tar öststaterna över i damtennisvärlden

Anna Kournikova är utslagen ur Australian Open - men hon har ändå sett till att något hänt i damtennisvärlden.

Invasionen är här.

Ryssen kommer.

Elena Dementieva, Ryssland.

Serena? Venus? Eller kanske Kim Clijsters? Spekulationerna om vem som ska ta hem årets första Grand Slam-titel är en snabbspolning av de vanliga namnen.

Nutiden tillhör USA.

Men framtiden?

Tolv av 38 från Ryssland

På banorna i Melbourne har det inte gått att undvika att märka att Östeuropa i allmänhet och Ryssland i synnerhet gärna vill ha något att säga till om framöver. 36 av de 128 spelarna som kvalade in till huvudturneringen kom från Östeuropa, tolv kom från Ryssland.

- Det är alltid svårt att förklara ex

akt vad det beror på, sådant där går i cykler. Om något land får fram en stjärna så följer det med en fem-sex stycken, säger Maria Strandlund.

Maria är före detta tourspelare, svensk förbundskapten och expert, och hon har förstås lagt märke till den ryska invasionen.

En hel armé av unga och spännande spelare försöker erövra damtennisvärlden.

- De tränar på ett annat sätt, de kör väldigt många timmar redan från tidig ålder. Många av dem åker också över på camps i USA eller Spanien, antingen blir de upptäckta av agenter eller så kommer de från rika familjer, säger hon.

Det klassiska östsättet att spela, med flackt spel från baslinjen och snabb attack på bollen efter studs, är inte lika förhärskande. Och det finns förstås en enkel förklaring till att Ryssland börjat producera unga tennistjejer på löpande band:

Anna.

- Kournikova har betytt mycket, utan tvekan är det så. I hennes klubb (Spartak Moskva) fanns fem ryskor på topp hundra som tränade tillsammans, säger Maria Strandlund.

I broderns fotspår

Kournikovas PR-värde kan inte överskattas, men alla ryska spelare går inte i hennes fotspår.

Ta Dinara Safina till exempel.

Hon går i sin brors fotspår.

I Australian Open åkte Safina ut direkt i första omgången, men Marat Safins 16-åriga lillasyster har framtiden för sig.

Liksom hela Östeuropa.

Simon Bank

Följ ämnen i artikeln