Handboll

Gulldén: ”Behöver hitta tillbaka till mig själv”

Intervju inför Final Four och flytten till Norge

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

I helgen avslutar Isabelle Gulldén ett kapitel i karriären.

Hon gör det med att spela Final Four i Champions League och jaga trippeln med sitt Brest.

– Det har varit tre tuffa år, säger hon till Sportbladet inför flytten från Frankrike till Norge.

I december tog Isabelle Gulldén farväl till landslaget med EM.

I helgen ska svensk handbolls största stjärna på 2010-talet avsluta ett annat kapitel i karriären.

I Champions Leagues Final Four (semifinaler lördag, final i söndag) i Budapest gör hon sina sista matcher för franska Brest, där hon spelat i tre år. Sedan väntar en flytt till norska Vipers Kristiansand, som också tagit sig till Final Four.

Brest ställs dock mot guldfavoriterna Györ från Ungern, som vunnit de tre senaste upplagorna av Final Four, medan Vipers tar sig an CSKA Moskva.

Vi hittar ytterligare två svenskor när den mest prestigefulla turneringen ska avgöras: målvakten Evelina Eriksson i Vipers och försvarsspecialisten Sabina Jacobsen i CSKA.

Vann CL 2016

Gulldén gör sitt fjärde Final 4. Med Bukarest vann hon 2016 och blev trea två gånger om.

– Györ är favoriter men jag tycker att det är öppet ändå. Vi har spelat väldigt jämnt i de andra matcherna mot dem. Det är en match och allt kan hända.

Vad är nyckeln för att slå dem?

– Det är egentligen alltid försvars- och målvaktsspel. Men får de sina enkla kontringsmål blir det tufft. Vi vil få dem i uppställt spel och vi måste spela bra anfallsspel med så lite misstag som möjligt.

Vilka vinner den andra semin?

– Jag hoppas ju Vipers, om jag får tippa med hjärtat.

Isabelle Gulldén slutade i landslaget i december 2020.

Varit bättre utan landslagsspel

Brest har i år tagit sina två första titlar med Gulldén i laget när man vunnit både ligan och cupen i Frankrike. Den förra efter en mäktig vändning i finalreturen mot Metz, som man också slog ut i CL-kvartsfinalen.

Säsongen är på sätt och vis ”hemma” redan, va?

– Ja, det är klart alla vill vinna Champions League men det är en bonus. Målet var att gå till Final Four och vinna ligan. Cupen kom i andra hand men klart man ville vinna den också.

Gulldén har i vår spelat bättre än på länge.

Det känns som att du mått bra av att bara kunna fokusera på klubblaget?

– Ja, det har jag verkligen. Kroppen har varit upp och ner så de pauserna (när det är landslagssamling) har varit välbehövliga. Det har gett mig energi att veta att man får de här pauserna. Jag är inte i 2016-form men det har gått bättre.

”Får kriga på lite till”

Varför blev det Vipers och Norge?

– För att komma närmare hem (till Göteborg). Det var en bra helhetslösning för hela familjen. Jag behöver hitta tillbaka till mig själv som handbollsspelare och glädjen att spela handboll. Det är inte så att jag inte haft glädjen men det har varit tre tuffa år

På vilket vis har de varit tuffa?

– Första säsongen blev jag gravid. Och jag har varit utomlands väldigt länge. När man bildat familj så har man saknat vardagen, ett lite mer normalt liv även om det aldrig blir normalt så länge man är handbollsspelare. Nu kommer man kunna åka hem snabbt när man är ledig. Det blir också färre matcher och mindre resande.

31-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med den norska storklubben.

Är det sista stoppet i karriären eller kommer du att avsluta i SHE?

– Jag stänger inga dörrar. Men jag kommer nog inte flytta till Rumänien eller Frankrike igen. Nu tar jag ett år i taget. Jag har tyvärr inte så mycket planerat efter karriären så jag får kriga på lite till (skratt).

Har du saknat landslaget?

– Man saknar sammanhållningen och så. När OS börjar kommer det säkert kännas på riktigt om jag har gjort rätt val eller inte. Men än så länge har jag inte ångrat det, säger Gulldén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

OS 2021 i Tokyo: Allt inför sommar-OS – TV och program dag för dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Isabelle Gulldén