”Hårdare straff har uppenbarligen inte hjälpt”

Publicerad 2016-01-25

Förbundsbasen om tacklingarna: ”Måste bort”

Huvudtacklingar och avstängningar har hamnat i fokus.

Trots hårdare straff fortsätter otäcka tacklingar att skaka svensk ishockey.

– Det är bara att konstatera att vi inte kommit dit vi vill och det är väldigt bekymmersamt, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Inför säsongen genomförde SHL ett arbete där spelarnas säkerhet stod i fokus. En stor del var att de grövsta tacklingarna skulle straffas ännu hårdare. Resultatet så här långt har varit allt annat än upplyftande.

Något Anders Larsson är den förste att skriva under på:

– Vi hade många incidenter i början av säsongen och jag levde i tron och hoppet att det skulle det lugna ner sig nu när vi hade tagit krafttag mot det. Att med längre avstängningar och bötesstraff skulle spelare, ledare och funktionärer hitta rätt. Men så har det uppenbarligen inte blivit och det känns bekymmersamt och tråkigt, säger Anders Larsson.

Jämför med VM

Varför har det inte blivit bättre?

– Jag kommer tillbaka till VM förra säsongen, där var det ingen debatt över huvud taget om huvudtacklingar trots att det var seniorhockey på högsta nivå. Så det här måste vi i svensk ishockey försöka få bukt på tillsammans på olika sätt. Men det handlar till sist om att spelarna tar ansvar och slutar att tacklas. Uppenbarligen har inte böter och avstängningar bitit och det är jättetråkigt. Det är bara att konstatera att vi inte kommit dit vi vill och då måste man titta på det igen.

Vad mer än hårdare straff kan ni göra?

– Vi behöver diskutera tillsammans på flera olika nivåer. En del i det här är straffskärpningen, och den har vi gjort. Men i slutändan handlar det också om en attityd och en respekt för sina medspelare på isen. Det är en komplex fråga. Hade det räckt med en enda nyckel som låste upp dörren hade man redan gjort det.

Påverkar hela hockeyrörelsen

Hur bekymrad är du över läget?

– Det är bekymmersamt. Dels handlar det om de här individerna som på sin arbetsplats blir utsatta för onödiga skador. Dels handlar det också om hockeyn som helhet. Jag fick nyligen ett handskrivet brev från en farmor där hon undrade om hockeyn var en för farlig sport för hennes barnbarn, som hon älskade över allt annat.

– Så det är en större fråga än bara de berörda spelarna och ligorna. Det påverkar hela hockeyrörelsen och vi måste råda bot på det. Det här måste bort.

Följ ämnen i artikeln