Publicerad:
Uppdaterad:

Johaugs utspel: ”Tror hon kan slå mig i helgen”

Svenska stjärnskottets svar: Jag kommer inte bry mig

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Therese Johaug är beredd på en svensk fajt.

Den norska stjärnan tror att Frida Karlsson kan vinna minitouren i Ruka.

– Att hon kan slå mig i helgen ser jag inte som omöjligt, säger Therese Johaug.

Det har säkerligen inte undgått gått någon skidintresserad att premiären i världscupen i Ruka på damsidan målas upp till en duell mellan etablerade Therese Johaug och svenska stjärnskottet Frida Karlsson.

Therese Johaug gjorde under torsdagen inget för att minska fokuset på den norsk-svenska duellen. När hon kom till kvällens välbesökta pressträff omringades hon av journalister och inte minst de norska representanterna pressade henne på frågor om den 20-åriga svenskan.

Therese Johaug fick en tydlig varningssignal från Gällivare i lördags när Frida Karlsson vann det klassiska milloppet och var 42 sekunder före Charlotte Kalla.

– Ja, det fick jag. Hon är i kanonform och visade det på VM i Seefeld förra säsongen, det var inte många sekunder som skiljde oss åt på tio kilometer klassiskt. Hon kan åka fort här på lördag, samtidigt som hon är bra i sprint där hon kan få med sig bonussekunder så det är inte omöjligt att hon startar före mig på söndag, säger norskan,

Är det en fördel för Frida att hon är vass i sprint?

– Ja, visst är det det.

Kan hon ta över tronen som längdrottning redan i år?

– Man ska inte bortse från det, men jag ville inte lägga pressen på henne. Hon är här som förstaårssenior. Vi som finns runt henne ska inte förvänta oss att hon är på pallen i varje helg. Men att hon kan göra det, det kan hon absolut.

Johaug vill – som hon betonar – inte lägga press på Frida Karlsson och påpekar att resultaten kan svänga när man är ung och ger sig in i världscupen. Men just nu verkar formen vara på topp för svenskan.

– Hon åkte snabbt förra helgen så att vi skulle tro något annat vore dumt. Att hon kan vara med och slåss om segern här tror jag absolut.

Det tror också flera svenska åkare.

– Nu vill jag inte lägga en press på Frida, men jag tror inte att det är klart vem som kommer att vinna..., säger Stina Nilsson.

Är det för att det finns en sprint eller har hon chans även i distansloppen?

– Av det jag har varit med i sommar så har jag sett att Frida är stark. Jag tror hon kan vara med och utmana Therese en bra dag även i distans.

Charlotte Kalla: 

– Det ska bli jättespännande att följa. Det är otroligt roligt att det är en svenska som många tror ska utmana Therese Johaug.

Frida Karlsson sa själv redan förra veckan i Gällivare att hon redan tröttnat på alla våra frågor om duellen mellan henne och Therese Johaug.

Inför helgen i Ruka ligger hon lågt.

– Jag ser det som vilken tävling som helst. Jag ska ut och göra precis som jag brukar. Jag ska åka så fort jag kan och jag vet hur jag tar mig dit, säger Frida Karlsson.

Tror du att Johaug försöker lägga över pressen på dig när hon pekar på din fördel med en sprint i touren?

– Det vet jag inte om hon försöker. Jag kommer inte att bry mig om det. Jag tycker att sprint är kul och jag tycker att distans är kul så en blandning av dem så det borde passa bra.  Det känns kul att köra en tour så här pang på i världscupen. Det blir kul, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson och Therese Johaug
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Frida Karlsson och Therese Johaug
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: