EM-guld till Sarah Sjöström på 100 meter fjäril

Uppdaterad 2018-08-06 | Publicerad 2018-08-04

Sarah Sjöström har tagit sin första medalj i årets sim-EM.

Det blev guld på paradgrenen 100 meter fjärilsim på tiden 56.13. Segern innebar hennes trettonde mästerskapsguld på distansen.

– Det känns superbra och jag är jättenöjd, säger Sjöström i SVT.

För tio år sedan skrällde Sarah Sjöström och tog guld i EM på 100 meter fjäril.

Därefter har medaljerna avlöst varandra och den nu 24-årige storstjärnan har vuxit ut till en av Sveriges absolut mest framstående idrottare.

Vann i överlägsen stil

Sedan triumfen 2008 har Sjöström vunnit ytterligare 28 (!) mästerskapsguld på seniornivå – och under lördagens finalpass på EM i Glasgow kom det 30:e.

I finalen på 100 meter fjäril simmade 24-åringen in på första plats i överlägsen stil och har därmed vunnit Sveriges första guld så långt i årets mästerskap.

– Det är inte många idrottare som har vunnit med tio års mellanrum och jag har inte ens fyllt 25 än, säger en glad Sjöström i SVT efter loppet.

Tiden 56.13 var drygt en sekund snabbare än tvåan, ryskan Svetlana Chimrova. Bronset gick till Elena Di Liddo från Italien.

Slutade sexa

Finalens andra svenska, Louise Hansson slutade på en sjätteplats.

– Jag är jättenöjd. Jag hoppas jag är ännu närmare Sarah nästa gång, säger hon.

Om drygt en timme är det dags igen – då går Sarah Sjöström för sitt andra guld i finalen på 50 meter fritt.

Precis innan Sarah Sjöströms guldlopp fick publiken i Glasgow se en annan uppvisning. Britten Adam Peaty vann guld på 100 meter bröstsim – och slog dessutom världsrekord. Peaty simmade in på fantastiska 57.00 och var alldeles till sig över den storslagna prestationen.

– Jag har inga ord, vet inte vad jag ska säga. Det känns helt otroligt, sa han direkt efter loppet till SVT.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.