Kirkukbo: "Ingen vågade sova i natt"

Publicerad 2017-10-15

Irak. Invånarna i Kirkuk lever under hot om krig, med tusentals militärer uppställda på båda sidor om gränsen och ett ultimatum hängande över sig.

– Situationen är hemsk. Människor är så nervösa och oroliga, särskilt de unga, säger Surood Ahmed till TT.

I den oljerika provinsen har konflikten mellan centralregeringen i Bagdad och regionstyret i irakiska Kurdistan ställts på sin spets. Båda sidor gör anspråk på provinsen, inklusive staden med samma namn, och har byggt upp massiva militärstyrkor på båda sidor gränsen.

Kurdiska myndigheter uppgav på fredagen att Bagdad lämnat ett ultimatum: Lämna era positioner senast klockan två natten mot söndag. Deadline passerade - utan vapenskrammel - och uppges nu ha förlängts med 24 timmar.

Men i Kirkuk var det många som låg sömnlösa.

– Ingen vågade sova i natt, alla var så rädda. Folk låter inte sina barn gå i skolan och människor går inte till jobbet, säger Surood Ahmed.

Chockerande mängder vapen

Hon är advokat och engagerad i den politiskt obundna irakiska organisationen al-Amal. Under lördagen ledde hon en grupp kvinnor som under dagen gick till båda sidor, för att försöka övertyga dem att inte gå till anfall.

– Vi blev chockerade över mängden vapen vi såg. De säger att de vill förhandla, men varför har de i så fall så mycket vapen? säger hon.

Hon tror att konflikten egentligen handlar om provinsens rika oljetillgångar och säger att invånarna i staden bara vill ha fred.

– Vi var så glada att vi blev kvitt IS, men vi visste inte att Hashid Shaabi skulle komma i stället, säger Surood Ahmed, med hänvisning till den shiitiska milisgrupp som står utanför staden, sida vid sida med irakiska militären.

Enligt den kurdiska regionens tullchef Samal Abdulrahman har tre gränsövergångar till regionen stängts av Iran på söndagen, men en halvofficiell gränsövergång är fortfarande öppen, skriver AP.

Iraks president Fuad Masum, som själv är kurd, träffade den regionala presidenten Masoud Barzani i staden Sulaymaniyya på söndagen för att diskutera läget.

En "krigsförklaring"

Iraks premiärminister Haider al-Abadi upprepade i helgen att "våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder".

Men enligt kurdiska källor har Irak lämnat över en lista med sex krav, som bland annat innefattar att lämna över flygplatsen i Kirkuk, alla oljefält och låta den irakiska armén återta kontrollen över alla områden som man styrde innan IS intog stora delar av regionen 2014.

Den irakiska regeringen anklagar kurdiska myndigheter för att hämta medlemmar från den kurdiska gerillan PKK från Turkiet till Kirkuk. Enligt Irak är det att jämföra med en "krigsförklaring".

Men att PKK-medlemmar skulle befinna sig i Kirkuk tillbakavisas av en presstalesman för irakiska Kurdistans president Masoud Barzani, skriver Reuters.

Spänningarna har trappats upp gradvis efter den folkomröstning om självständighet som genomfördes i irakiska Kurdistan och i vissa omstridda områden i Irak - däribland Kirkuk. Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna. Folkomröstningen har fördömts av Bagdad, som avfärdar den som olaglig.

TT

Följ ämnen i artikeln