Hoppet ute om att hitta överlevande

Publicerad 2013-04-29

Savar. I morse började stora lyftkranar rensa upp i rasmassorna efter det kollapsade huset utanför Dhaka i Bangladesh.

Regeringen tummar på säkerhetskrav för att skydda den viktiga textilindustrin, enligt BBC.

– Räddningsarbetarna har avbrutit det manuella sökandet efter överlevande, sade en talesperson för militären.

Det är inte känt hur många kroppar som finns begravda i rasmassorna, men den officiella dödssiffran steg under måndagen till 381.

I går kväll utbröt en brand på olycksplatsen, vilket tvingade räddningsmanskapet att avbryta försöken att få ut en kvinna som hittats levande.

Efter Rana Plazas kollaps har sju personer gripits: fastighetsägaren, fyra fabriksägare och två ingenjörer. Polisen söker fortfarande efter en femte fabrikschef, enligt uppgift en spansk medborgare, rapporterar Reuters.

En rad stora klädkedjor - däribland Hennes & Mauritz - ska i dag ha möte med representanter för textilindustrin i Bangladesh.

– Vi vill försäkra dem att vi vidtar åtgärder för att förhindra att liknande tragedier, säger Shahidullah Azim, vice ordförande i den bangladeshiska branschorganisationen för textilexportörer (BGMEA), som representerar över 4 500 textilfabriker i landet.

Sabir Mustafa, chef för BBC:s bangladeshiska gren, beskriver i en intervju textilindustrin som en helig ko.

– Det finns regler för allt i Bangladesh - bygg- och brandsäkerhet. Men implementeringen är mycket dålig i bästa fall - i textilindustrins fall är den i princip icke-existerande.

– Regeringen är nästan rädd att sätta säkerhetsregler i verket när det kommer till textilindustrin.

De 4 500 fabriker i Bangladesh som är verksamma inom textilindustrin har 3,5-4 miljoner anställda. Textilindustrin står för 80 procent av Bangladeshs exportinkomster, och Mustafa beskriver industrin som både en välsignelse och förbannelse.

Säkerhetsinspektionerna på fabrikerna i Bangladesh är notoriskt dåliga, enligt Human Rights Watch.

Det departement som har ansvar för att övervaka arbetsgivares efterlevnad av arbetsrätten är kroniskt underbemannad och hade i juni 2012 endast 18 inspektörer för att övervaka de uppskattningsvis 100 000 fabriker som finns i och runt Dhaka.

Flera dödliga fabriksolyckor har ägt rum i Bangladesh de senaste åren. Så sent som i november dog minst 111 arbetare i en fabriksbrand.

TT-AFP