Svenskmördare söker upprättelse

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Stockholm. Nyzeeländaren David Tamihere, fängelsedömd för mord på de svenska ryggsäcksturisterna Urban Höglin och Heidi Paakkonen 1989, hävdar fortfarande sin oskuld och kräver en ny rättegång.

I sin första intervju sedan han släpptes villkorligt i november 2010 anklagar den nu 58-årige Tamihere polisens dåvarande utredare för att ha "satt dit honom".

– Han hade en dålig vana att plantera saker, säger Tamihere om den nu avlidne polisen till nyzeeländska tidskriften Metro.

23-årige Höglin och 21-åriga Paakkonen försvann i april 1989 på Coromandelhalvön, ett turistmål öster om Auckland. Vid det tillfället var Tamihere på rymmen från ett tidigare fängelsestraff. När han greps månaden efter var det inledningsvis av helt andra orsaker, även om han tidigt knöts till att ha stulit svenskarnas bil och tillhörigheter. Han har dock alltid förnekat själva morden.

Under rättegången 1990 dömdes Tamihere ändå till livstids fängelse, främst med hjälp av utsagor från personer som hade träffat honom i fängelse under tiden som han inväntade rättegång. Ett hemligt vittne hävdade exempelvis att Tamihere hade berättat hur han hade våldtagit de svenska ungdomarna och mördat dem. Trots att vissa av uppgifterna senare motbevisats och att ett av vittnena till och med hävdat att han mutats av polisen så avslogs Tamiheres önskan om resning av en domstol 1992.

Urban Höglins kropp hittades i ett oländigt skogsområde i oktober 1991. Paakkonen har däremot aldrig påträffats.

I tidskriftsintervjun säger sig Tamihere i dag ångra mycket - men inte morden på svenskarna.

– Jag hade inget att göra med det. Men jag kan förstå den upprördhet som de anhöriga känner, säger Tamihere till Metro.

TT

Publicerad: