Brett stöd för mer polisresurser

Publicerad 2017-03-17

Brott. Partierna är överens om att fler poliser behövs i de utsatta områdena.

Men även kontroversiella åtgärder fördes fram i riksdagens trygghetsdebatt.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé inledde debatten med att varna för en trygghetskris i Sverige.

– De kriminella skrattar åt samhället, sade han.

Från allianspartierna hördes krav på minst 2 000 fler poliser till 2020 och även höjda polislöner. Debatten visade dock att det råder bred samsyn i riksdagen om att polisen behöver mer resurser. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har antytt att det kan komma mer pengar redan i vårpropositionen, men gav inga nya detaljer i samband med fredagens debatt.

Hårdare tag

Det råder också bred samsyn om skärpta straff, framför allt för vapenbrott, och om snabbare utdömda straff för unga.

– I grunden är vi överens, det krävs mer poliser, mer resurser, snabbare lagföring, skärpta och smartare straff för att vända den här utvecklingen, sade Ygeman i debatten.

Men det fördes också fram kontroversiella förslag. Sverigedemokraternas Adam Marttinen föreslog att polisen ska kunna ingripa tidigare och tydligare mot personer i utsatta områdena som stör ingripanden och inte bryr sig om polisens uppmaningar.

– Jag tror inte att kriminalisera spydighet är en väg framåt, säger Ygeman till TT.

Kristdemokraterna ville ge polisen bättre möjlighet att använda alternativa vapen vid upplopp, exempelvis gummikulor, tårgas och vattenkanoner. Ygeman hänvisar till att polisen själv bedömt att man inte har någon taktisk användning för sådana vapen.

Stoppa snattare

Moderaterna vill kunna förbjuda kriminella, eller personer med särskilt otrygghetsskapande beteende, att befinna sig på en viss plats, så kallat zonförbud. Centern vill att personer som snattar upprepade gånger ska kunna få tillträdesförbud i en viss butik. Ygeman avfärdar Moderaternas zonförbud, men tycker att Centerns förslag kan vara värt att titta närmare på.

Liberalerna lyfte förslag om att tillåta anonyma vittnen som har en hotbild mot sig. Ygeman ser dock stora risker för rättssäkerheten.

Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk var kritisk till debattens fokus på repressiva åtgärder och kallade den för "ytlig". Hon tryckte i stället på andra behov, som en bättre skola och starkare socialtjänst. Det reagerade flera partier mot.

– Inga allianspartier kommer någonsin att kalla satsningar på polisen för ytliga, sade Moderaternas Tomas Tobé.

TT

Följ ämnen i artikeln