Mänskliga misstag bakom urspårning

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-04-14

Stockholm. En skadad växel och en tågklarerare som inte förstod allvaret - det var sådant som bidrog till att ett godståg spårade ur i Huddinge söder om Stockholm i januari.

Det var föraren av ett X2000-tåg med över 100 passagerare ombord som larmade trafikledningen cirka 40 minuter före urspårningen. Han hörde en skarp smäll när han passerade växeln.

Utredningen visar att tågklareraren på trafikledningen inte förstod allvaret och därför inte stängde spåret. Därför hann heller inte personal ut på plats för att bedöma skadan innan godståget spårade ur.

Den ansvarige tågklareraren tog enligt Trafikverket "sig själv" ur säkerhetstjänst.

Dokument har också visat att alla 28 hjulpar på X2000-tåget var skadade när det nådde Stockholms central och att tåget sannolikt bara var millimeter från att spåra ur.

Växeln hade inspekterats den 12 december i fjol. Då hittades skador, men dessa ansågs inte vara mer akuta än att det räckte om de reparerades inom tre månader.

– Grundorsaken är en skadad växel. Men vi har gjort en missbedömning, en ganska medioker besiktningsanmärkning innebar att tåget trots det spårade ur tre veckor senare, säger Tommy Jonsson, biträdande chef för verksamhetsområde Samhälle på Trafikverket, till TT.

Han påpekar också att det i vanliga fall finns en barriär som kan införa trafikstopp sedan en varning kommit.

– Även den brast i det här fallet. Det är en rad sinsemellan oberoende bedömningar som har gjort att tåget spårade ur. Vi har inte fångat upp det här problemet så som vi brukar göra.

Trafikverket lovar att åtgärder vidtagits för att undvika att samma sak händer igen. Bland annat ska personalen vid trafikledningen fortbildas. Ett annat av verkets förslag är att förbättra dialogen mellan lokförare och personal på trafikledningen.

Inga människor skadades vid urspårningen, som beräknas ha kostat totalt sju miljoner kronor. Flera dagar av förseningar och trafikstörningar följde.

Facket och flera riksdagspartier krävde också att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm avgår.

TT

Följ ämnen i artikeln