Allianspartier röstade för SD-kandidat

Publicerad 2017-02-28

Politik. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Hässleholm tar över den politiska ledningen i kommunen tillsammans med Sverigedemokraterna.

– På enstaka platser kan vi nog se samarbeten i framtiden. Men det blir nog ingen våg, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Det var nära att Sverigedemokraterna tog makten i Hässleholm på måndagskvällen. Partiet lämnade överraskande under sittande möte in en egen kandidat till ordförande i kommunfullmäktige. En omröstning som hade kunnat leda till en ordförande från SD, då partiet tillsammans med kommunala partiet Folkets väl, har fler röster än allianspartierna.

Efter ajournering vann ändå moderaten Douglas Roth med en rösts marginal över SD:s kandidat Patrik Jönsson.

Därefter valdes Patrik Jönsson till vice ordförande i kommunfullmäktige med en röst mer än Socialdemokraternas kandidat. Han stöddes då förutom av SD också av det lokala partiet Folkets väl samt ledamöterna för Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

"Inget formellt"

Moderaterna får ordförandeposterna både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Sverigedemokraterna får vice ordförandeposterna, även i kommunens övriga nämnder.

Vid mötet sade avgående ordföranden i kommunstyrelsen, Lena Wallentheim (S), till SVT Nyheter Skåne att det är uppenbart att M och SD har "gjort upp i kulisserna" om ett samarbete för att kunna ta makten i Hässleholm.

– Vi har inget formellt samarbete med Moderaterna men i praktiken blir detta en valteknisk samverkan, säger Patrik Jönsson till SVT.

Moderaterna centralt ser det som att M, L och KD är de partier som kommer att styra kommunen tillsammans.

– De som styr kommunen är ju de som har fått igenom sin budget, vilket är M, L och KD, och de som har kommunstyrelseordförandeposten. Det är de tre partierna som samarbetar, säger Niklas Gillström, pressekreterare för Moderaterna, till TT.

Det var när den rödgröna budgeten röstades ned - två gånger - som det uppstod politiskt kaos i Hässleholm.

"Blandade signaler"

Jonas Hinnfors, professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet, påminner om att kommunpolitikerna är friare överlag att bilda majoriteter och att många olika varianter på samarbete över blockgränserna redan finns i ett stort antal kommuner.

TT: Är det här ett exempel på hur svensk politik nu kommer se ut?

– Nja, det beror nog på. Visserligen har moderatledaren släppt på kontaktförbudet med SD men det finns ändå en stor intern tveksamhet att gå långt i samarbete med SD. Det är blandade signaler och jag tror inte att Moderaterna har landat i vad de tycker.

– Om inte de centrala partiledarna ger signalen att det är fritt fram att samarbeta med SD, kommer det inte bli vanligt. Det finns en så stor tveksamhet i dag i partiorganisationerna till SD som parti och samarbetspartner. Kanske vi lokalt kan se på enstaka platser, samarbeten, då initierade av moderater där man lokalt vill se ett sådant samarbete men jag tror inte det blir en stor våg.

TT

Följ ämnen i artikeln