Degig budgetdebatt hettade till

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2017-09-20

Budget. Bortslösad högkonjunktur, som bränt valfläsk eller en sockerchock. Så beskriver Allianspartierna regeringens budget.

Populistisk, tycker Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet är desto nöjdare.

Det osade hett även när budgeten debatterades i riksdagen. Vänsterpartiets Ulla Andersson ville visa på Moderaternas politik genom att anklaga partiledarkandidaten Ulf Kristersson för att vid ett tidigare tillfälle ha sagt att psykiskt sjuka borde gå till jobbet i stället för att "vara hemma å dega". Kristersson blev mäkta irriterad och anklagade Ulla Andersson för att felcitera honom.

– Oavsett i vilken kommunistblaska du läst det så är det fel, dundrar Kristersson och kallar replikskiftet "ovärdigt".

I övrigt höll sig debattörerna lite mer till ämnet.

Det finns två saker som är bra i regeringens budget, tycker Ulf Kristersson och pekar på satsningarna på försvaret och sänkt skatt för pensionärer.

– Men jag tror å andra sidan inte att det hade varit möjligt om inte vi hade sänkt skatten för dem som jobbar, sade Kristersson vid en pressträff som föregick debatten.

Resten av budgeten ger han inte mycket för.

– Det är ett problem att regeringen gasar mitt i brinnande högkonjunktur, säger han.

Orimlig bedömning

Kristersson vill inte svara på hur Moderaterna ställer sig till höjda barnbidrag och satsningar på vården, men slår fast att det reformutrymme Moderaterna ser totalt sett är betydligt mindre än regeringens.

– Det finns ingen ekonom som jag har stött på som tycker att regeringen gör en rimlig bedömning, säger han.

Enligt Kristersson attackerar inte regeringens reformer de utmaningar som finns. I stället "slösar regeringen bort högkonjunkturen" med en budget som saknar fokus.

Inte heller Liberalerna vill kommentera hur de ställer sig till det höjda barnbidraget.

– Regeringen festar som att det inte fanns någon morgondag. Detta sker i ett läge där Riksbanken har minusränta, där vi ser tecken på en överhettning på bostadsmarknaden, säger Liberalernas Mats Persson.

Samtidigt misslyckas regeringen enligt Persson med sina främsta mål, som att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU 2020. Sverige backar i stället på listan.

Strösslar socker

– Regeringen strösslar ut socker och färgämnen från en orimligt stor godispåse, men det bygger inte samhället på sikt. Man riskerar ett kraftigt blodsockerfall, det är inte vad Sverige behöver, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Regeringen riskerar att bränna pengar de inte har och baserar så kallade satsningar på glädjekalkyler, anser Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.

"Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt", skriver Källström i en skriftlig kommentar.

"Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor framväxande underklass som inte får ta del av högkonjunkturen", skriver han vidare.

Borde bunkra

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, kallar regeringens budget för "kortsiktig, snudd på populistisk".

– Att lägga en sådan budget i högkonjunktur, när Riksbanken har minusränta, är inte ansvarfullt. Det här är ett läge när vi ska bunkra pengar för regniga dagar, säger han till TT.

Han tycker att budgeten innehåller skadliga skattehöjningar och att det går för mycket pengar till migration, integration och arbetsmarknadssatsningar som inte leder till jobb.

Men han tillstår samtidigt att det finns bra delar i budgeten.

– Bra saker är stora satsningar på sjukvården, inte minst förlossningsvården, säger Sjöstedt.

"Jag blir varm"

Vänsterpartiet är desto nöjdare med att ha fått stort genomslag för partiets politik i budgeten.

– Det känns inte bara bra, jag blir varm när jag tänker på den skillnad den här budgeten kommer att göra för många ensamstående föräldrar, barn och unga, sjuka och pensionärer. Jämlikhet har gått som en röd tråd genom allt vi har gjort, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson.

TT